Доступність посилання

ТОП новини

Великий вождь товариш Кім Чен Ір, гульвіса і світоч думки — 65 років


Сергій Драчук Прага, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Таємничий «Великий вождь» Північної Кореї генерал Кім Чен Ір святкує сьогодні свій 65-й день народження. Точніше, святкує вся країна: за офіційною термінологією, ця дата — «найдоленосніший день» у закритій для всього світу комуністичній державі сталіністського зразка.

І, на думку оглядачів, цього року дійсно має привід святкувати й попри голод, що не полишає країну вже роками. Адже нещодавню домовленість про припинення північнокорейської ядерної програми в обмін на економічну допомогу, якої досягли днями на переговорах у Пекіні, можливо, вдалося укласти саме тому, що делегація Пхеньяна готувала подарунок своєму «Великому вождеві».

У Північній Кореї про цю домовленість уже говорять як про «велику перемогу Великого вождя над Сполученими Штатами».

Санкції на коньяк

Керівник Північної Кореї Кім Чен Ір за часів президентства свого батька Кім Ір Сена й у перші роки власного правування був знаний за кордоном головно як гульвіса й любитель шикарного життя. І коли минулої осені, після ядерного випробування в Північній Кореї, на країну накладали санкції ООН, окремим пунктом у них була заборона постачати Пхеньянові предмети розкоші.

Сполучені Штати в своєму списку санкцій записали до цього пункту понад 60 позицій — так, щоб перекрити якнайбільше пристрастей Кім Чен Іра, відомих чи то достеменно, чи то за чутками. Одні з провідних місць у ньому обіймають коньяки — дослідники стверджують, що річний бюджет північнокорейського керівника на них становить 800 тисяч доларів. Далі йдуть, наприклад, інші дорогі напої й спортивні авта, якими Кім Чен Ір полюбляє обдаровувати наближених на власний день народження.

Цей захід, кажуть оглядачі, спрямований конкретно проти керівництва Північної Кореї — адже пересічним північнокорейцям аби вижити посеред голоду, що панує там уже кілька років.

Плейбой чи стратег?

Але останніми роками Кім Чен Іра сприймають і серйозно — як керівника країни, важливої для світу через її поведінку на світовій арені, вважає південнокорейський аналітик із питань північного сусіди Пек Хак Сун.

«Гадаю, до нього ставляться як до політика зі стратегічним мисленням. Звичайно, він соціалістичний керівник. Нам він не подобається. Нам не подобається система, за якої не існує жодної демократії, але, власне, з цією особою нам доводиться мати справу, щоб досягти мирного вирішення наявних проблем між обома Кореями і між США й Північною Кореєю», — сказав аналітик.

Кім Чен Ірові сповнюється 65. Країна святкує

У кінотеатрах показують фільми «Великий вождь товариш Кім Чен Ір здійснює керівництво на місцях роботою в різноманітних галузях» чи «Дорогий товариш Кім Чен Ір — великий мислитель і теоретик».

Художня рота Міністерства Народних збройних сил виступає з хоровим співом «Усі військовослужбовці й весь народ стануть людьми-кулями й людьми-бомбами». Жіночий хор ЦК Всекорейського об’єднання профспілок виконує пісню «Підтримуємо нашого генерала», а чоловічий — «Славімо соціалізм верхи на швидких конях революційного вчення».

На симпозіумі про невмирущі вчинки Кім Чен Іра доповідачі доводять, що Великий вождь є генієм думки, бо науково сформулював революційну ідею свого батька і постійно поглиблює її відповідно до вимог розвитку революції, а відтак вказав шлях уперед усьому людству. Промовці глибоко висвітлюють, як саме народження Кім Чен Іра стало великою доленосною подією, бо відкрило справі революції перспективу світлого майбутнього.

Видавництво Трудової партії Кореї випускає розширене й доповнене видання «Короткої біографії Великого вождя товариша Кім Чен Іра» за редакцією Інституту історії Центрального комітету Трудової партії Кореї.

А в Пхеньяні почалося свято кімченірії — квітки, виведеної на честь вождя. Понад 25 тисяч квіток у горщиках дбайливо виростили урядові установи й державні підприємства, військові частини, трудові колективи і школи та окремі громадяни, щоб побажати Кім Чен Ірові нових успіхів у будівництві великої й сильної квітучої держави під його мудрим керівництвом, уповноважене заявити Центральне телеграфне агентство Кореї…
XS
SM
MD
LG