Доступність посилання

ТОП новини

В Армії США побільшало службовців з кримінальним минулим


Сергій Куделя Вашингтон, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Близько ста тисяч осіб, які колись вступали у конфлікти із законом, були в останні три роки прийняті до лав американської армії. Такі висновки містяться у новому дослідженні експертів Каліфорнійського університету у Санта Барбарі. Переважна більшість із колишніх правопорушників були затримані за споживання наркотиків або адміністративні злочини. Водночас, автори дослідження стверджують, що серед американських військових збільшилася кількість і тих, хто у минулому відбував кримінальне покарання.

Кількість ув’язнених у Сполучених Штатах вже перевищила два мільйони осіб, що складає рекордний для держави рівень. На кожних сто тисяч жителів США припадає 486 осіб, які знаходяться за ґратами. Частіші випадки ув’язнення у США призвели і до збільшення кількості американців, які підлягали арешту.

Згідно даних Міністерства Юстиції, понад 50 мільйонів американців або майже третина дорослого населення держави були колись позбавлені волі. Такі тенденції, на думку експертів, ускладнюють завдання військових знаходити нових добровольців, які б мали бездоганне минуле.

Зменшилася частина тих добровольців, які йшли до армії з патріотичних міркувань

Армійський статут забороняє приймати до лав збройних сил США осіб, які були засуджені за скоєння кримінальних злочинів. Водночас, він надає військовому командуванню право робити виключення для тих осіб, які демонструють особливі здібності чи засвідчили свою моральну придатність.

За спостереженням експертів, випадки таких виключень стають останніми роками все частішими і можуть згодом перетворитися на правило. Адже, кількість правопорушників найвища саме серед молоді. Майже 70% усіх найсерйозніших злочинів були скоєні у США особами до 25 років. Окрім того, як відзначають експерти, після виконання покарання молоді особливо важко знайти роботу. Більшість з них або не мають достатньої освіти, або позбавлені робочого досвіду. Тому, військова служба являється для них іноді чи не єдиною перспективою професійного розвитку. Врешті, за висновками експертів, в останні роки значно зменшилася і частина тих добровольців, які йшли до армії з патріотичних міркувань.

В результаті, близько третини новобранців зараз отримують спеціальне виключення для зачислення до збройних сил США, або змушені приховувати свої минулі конфлікти із законом.

Спеціальні програми для адаптації

За оцінками експертів, кількість осіб з кримінальним минулим прийнятих до лав американської армії зросло з 824 два роки тому до понад тисячі минулого року. Загалом, понад 40 тисяч осіб, засуджених за різні правопорушення, вдягнули за останні три роки військову форму. Окрім того, близько 60 тисяч осіб серед новобранців зловживали наркотиками.

Отже, американські експерти закликають військове командування визнати суттєве збільшення в армії колишніх правопорушників і ввести спеціальні програми, які б допомогли їхній кращій адаптації. Автори звіту також відзначають, що скоєння злочинів самими військовими пов’язане не стільки з їхнім минулим досвідом у цивільному житті, скільки із особливостями “військової культури” в середині збройних сил.
XS
SM
MD
LG