Доступність посилання

ТОП новини

Більшість росіян не вважають себе європейцями.


Мар’яна Драч Прага, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість росіян не вважають себе європейцями і майже половина бачить загрозу в Європейському Союзі. Такі дані опитування, яке провів у Росії Левада-центр на замовлення Центру ЄС-Росія, вже охрестили "залізною завісою" у головах. Чим же викликані такі настрої і куди прямує російське суспільство?

На запитання, чи Ви вважаєте себе європейцями, 71 відсоток росіян відповів, що ні. Більшість переконана, що Росія – євразійська держава, яка йде своїм власним, особливим шляхом.

А ось що сказали про це перехожі на вулицях Москви, яких розпитувало Радіо Свобода:

– Так, але це невірно. Це азійська держава. Корені всі азійські. Живемо по азійськи, влада по азійськи влаштована.

– Все-таки ми ближчі до слов’янської культури, до європейської, ніж до азійської. По-перше, релігія схожа. Погляди на певні речі, що відрізняються від азійських країн, вірогідно й стиль життя.

– Гадаю, що ні. В нас інший менталітет, від древніх людей ще залишився. До Київської Русі ми ближче.

– Ті, хто не в Сибіру вважають, а ті, хто в Сибіру, задумуються щодо цього. Сибіряки – вони особливий народ.

– Гадаю, що в росіян є своя доля. І для них європейські цінності це дещо завуальоване поняття. У нас є власна культура, власні корені. Тому росіяни себе мають позиціонувати не як європейці, а як росіяни, як особлива нація, особливий народ.


Останню думку, що нині переважає, можна пояснити розчаруванням у тому, що Росія може піти європейським шляхом розвитку, каже Радіо Свобода директор московського аналітичного Левада-центру Лев Ґудков: "Була певна ейфорія, що Росія стане нормальною, демократичною державою, як інші країни в Європі. А зі зростанням розчарування у цьому демократи, чи реформатори починають сприйматися як агенти впливу Заходу, починають сприйматися як джерело загрози".

Майже половина росіян бачить в ЄС загрозу для Росії

Тому зараз найбільше людей дратують такі слова як капіталізм і приватизація. Майже половина росіян бачить у Європейському Союзі загрозу для Росії та її економічної незалежності. На думку росіян, європейці розглядають Росію передовсім як джерело сировини та кадрів для своїх компаній та наукових організацій.

Це, як зазначає Лев Ґудков, "Пов‘язане загалом із внутрішніми процесами російського самоусвідомлення. Оскільки пишатися особливо немає чим, то зростає страх перед чужим. Відновлюються старі радянські уявлення про вороже оточення Росії, так званий комплекс "фортеці в облозі", це щодо зовнішнього оточення. А всередині суттєво зростає ксенофобія".

Майже кожен другий учасник опитування вважає, що демократія західного зразка була би катастрофою для Росії. При цьому саме уявлення про демократію дуже розмите. Так, зокрема кожен десятий росіянин уважає, що справжня демократія вже була у брєжнєвські часи.

Росіяни відчувають себе безпорадними та незахищеними

Зараз багато людей не відчувають своєї ваги. 94 відсотки росіян зізнаються, що не мають впливу на те, що діється у державі, а більшість (68%) відчуває себе незахищеними перед законом.

Яка ж зараз головна тенденція у російському суспільстві? На це запитання Лев Ґудков відповів: "Я б назвав посилення авторитаризму, посилення корупції, почуття беззахисності громадян перед свавіллям влади і зростаюче відчуження від сфери політики" .

Про розчарування людей у політиці зокрема свідчать ще й такі дані: майже кожен п‘ятий росіянин не збирається брати участь у цьогорічних виборах до Державної Думи, а чверть учасників опитування не знає, за кого ж голосувати.
XS
SM
MD
LG