Доступність посилання

ТОП новини

15 років тому затвердили Малий державний герб України.


Віталій Пономарьов Київ, 19 лютого 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 15 років тому Верховна Рада України затвердила зображення золотого тризуба на синьому полі як Малий державний герб. Сама ж історія використання тризуба на нинішніх українських землях вимірюється тисячоліттями.


На території сучасної України тризуб відомий від ІІІ тисячоліття до нашої ери як культовий символ арійських племен Нижнього Подніпров’я. У перших століттях нашої ери тризубець був іменним знаком правителів Боспорського царства у Північному Причорномор’ї та Приазов’ї. Як власний геральдичний знак тризуб використовували князі з династії Рюриковичів: Святослав Ігоревич, Володимир Великий, Святополк Окаянний, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах та королева Франції Анна Ярославна. Говорить київський історик Володимир Ричка: «Поява так званих «знаків Рюриковичів» сягає кінця ІХ – початку Х століття. Із самого початку свого виникнення вони слугували символом князівського знака, інсігнії. І ось уже за Володимира відбувається цей процес християнізації цього знака. Але це не можна сказати в сучасному розумінні цього слова «герб», це був князівський знак».

Тризуб зображували на монетах і печатках, на цеглі та кам’яних блоках, з яких будували палаци та церкви, на посуді, перснях, медальйонах, зброї і на сторінках рукописів, він використовувався в українському фольклорі та церковній геральдиці. Золотий тризуб на синьому тлі був елементом державного герба Української Народної Республіки, Гетьманату Павла Скоропадського та соборної Української держави після об’єднання Наддніпрянщини і Галичини. Говорить львівський філософ Тарас Возняк: «Галичани мали свій герб, котрий по кольорах співпадав із золотим і синім тризубом, однак дещо відрізнявся -- це був галицький лев. Після того, як об’єдналися Західно-Українська і Українська Народна Республіка, реґіональний герб зайняв своє гідне місце – став реґіональним гербом, а загальнонаціональним, загальнодержавним гербом став тризуб, що і було символом об’єднання всіх українських земель».

Тризуб був емблемою Чорноморського флоту, Української Галицької Армії, Української Повстанської Армії та Організації Українських Націоналістів. У Радянському Союзі влада суворо переслідувала використання тризуба і самі згадки про нього.

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила золотий тризуб на синьому щиті як Малий державний герб.
XS
SM
MD
LG