Доступність посилання

ТОП новини

Витверезники як запорука моральності?


Олена Солодовнікова Харків, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Харкові збираються відновити витверезники. Ці заклади в місті ліквідували 10 років тому. Відтоді їхні функції виконують міліція та лікарні. Але і медикам, і правоохоронцям нетверезі громадяни доставляють багато зайвого клопоту.

Небезпечні для лікарів

Реанімувати нічліжки для людей напідпитку запропонував віце-мер Харкова Ігор Шурма. За його словами, в першу чергу витверезники потрібні не любителям прикластися до чарки, а медичним працівникам. Адже в Харкові значно почастішали випадки нападів пацієнтів на лікарів.

Ігор Шурма: “Характерною особливістю всіх нападів є те, що переважно всі, хто застосовують силу до лікарів силу, перебувають у нетверезому стані”.

Здебільшого страждають працівники лікарень швидкої та невідкладної допомоги. Пацієнти, які перебувають “під градусом” влаштовують бійки та чіпляються до медсестер. А особливо агресивно налаштовані застосовують силу до лікарів. Так, у липні минулого року нетверезий чоловік вдарив по голові нейрохірурга, який його оглядав.

Заступник начальника управління громадської безпеки Євген Жеребцов каже, що у лікарні невідкладної допомоги завжди чергують співробітники його відомства. Але нагляд за поведінкою п’яних – не їхня функція, пояснює Євген Жеребцов: “Якщо по відношенні до людини, яку доставили до лікарні скоєно злочин, тоді там в нас знаходяться співробітники міліції. Але не для того, щоб втихомирювати п’яних”.

Арешт до протверезіння

Харківська міліція підтримує ініціативу створення витверезників. Зараз якщо людина перебуває у стані алкогольного сп’яніння і не має травм – правоохоронці повинні утримати її у черговій частині. За добу до міліцейських відділень потрапляє понад сто громадян напідпитку.

Проте, як зазначає Євген Жеребцов, арешт до протверезіння – аж ніяк не правовий метод: “Це нібито є порушенням прав людини. Але відпускаючи його, ми наряджаємо його на небезпеку. В тому плані, що або він може скоїти порушення або по відношенні до нього можуть скоїти правопорушення”.

Мало б бути відчуття ганьби

У радянському суспільстві потрапити до витверезника вважалося ганебним. Про перебування там повідомляли на місце роботи. Відновлення такої самої схеми у сучасному витверезнику здатне покращити мораль харків’ян – вважає Ігор Шурма: “На сьогоднішній день перебування в такому закладі могло б відтворити оце відчуття ганебності. Я не думаю, що мораль харків’ян настільки відсутня, що вони б не реагували на перебування у медвитверезнику”.

Наразі віце-мер пропонує відкрити хоча б один витверезник, що буде розрахований на 40 місць. Кошти на створення закладу поки не знайшли, їх планують взяти з міського бюджету.
XS
SM
MD
LG