Доступність посилання

ТОП новини

«Напівголодні маршрути». Зарплату луганським водіям не платять 3 місяці.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Понад мільйон гривень становить заборгованість із зарплати Луганського трамвайно-тролейбусного управління перед працівниками. Востаннє заробітну плату водіям та кондукторам платили за листопад минулого року.


Трамвай і тролейбус – найдешевші види транспорту в Луганську, проїзд коштує 50 копійок. Проте користуються цим тихохідним транспортом лише ті, кому нікуди поспішати, для кого економія в 25-50 копійок істотна, – в основному це пенсіонери й інші громадяни пільгових категорій. Виторг від перевезення інших пасажирів незначний. Луганське трамвайно-тролейбусне управління повністю залежить від грошей, які у вигляді субвенцій за перевезення пільговиків повинні виділятися з держбюджету. Цього року вони ще не надходили і працівники парку залишилися без зарплати.

«Голодний цілий день катаєшся...»

«Два місяці вже не платять. За листопад ще віддали, а далі: грудень, січень, лютий закінчується, звісно, затримують. От так і живемо: голодний цілий день катаєшся. Те там позичиш, то отут позичиш», – каже водій луганського трамваю.

Підприємство має статус міського комунального, однак місцевий бюджет не передбачає дотацій для управління. Не закладена в міському бюджеті Луганська й компенсація за пільговий проїзд студентів і школярів, – а рішення про це ухвалювала міськрада.

Директор трамвайно-тролейбусного управління Валентин Герасимов має намір порушити це питання на нараді з керівництвом міста, яка має відбутися цього тиждень. Утім, навіть якщо таку компенсацію виділять негайно, її вистачить тільки на місячну зарплату трудовому колективу.

Зарплату не дають, а за комунальні послуги вимагають гроші

Валентин Герасимов: «У мене щодня десятки людей на прийомі з одним проханням – видати зарплату. Усі бідують, але є ті, хто гостро бідують – різні сімейні обставини: хвороби, чи щось інше. Тим більше сьогодні ми вимагаємо оплати комунальних послуг своєчасно: за житло, воду, газ, тепло. І люди приходять до мене як до керівника, запитують: як же ми можемо заплатити, якщо ми вчасно не одержуємо зарплату».

У відносно виграшному ситуації перебувають лише ті, хто має справу з живими грішми - трамвайні й тролейбусні кондуктори. Дехто бере з пасажирів гроші за проїзд, не видаючи квитків, і залишають собі невраховані гроші. Зарплата кондуктора становить у Луганську близько 500 гривень.
XS
SM
MD
LG