Доступність посилання

ТОП новини

Європа збільшує кількість робочих місць.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Європі зменшилася кількість безробітних, однак усі країни Євросоюзу потребують більших реформ на ринку праці. Такого висновку дійшла Єврокомісія у спеціальному звіті, який мають затвердити цього тижня міністри з питань праці країн Євросоюзу. Брюссель уважає, що європейський ринок праці ще не є достатньо гнучким. Проблемою лишається влаштування на роботу молоді і людей старшого віку.


Рівень безробіття у Європі упав до менш ніж 9%, кількість робочих місць зросла майже на 1% , що є найбільшим показником за останні кілька років.

Однак треба буде ще багато зробити – так, Лісабонська стратегія, яка передбачає побудувати до 2010 року у Європі найбільш конкурентноздатну і динамічну економіку у світі, ставить мету, аби робочі місця мали щонайменше 70 відсотків чоловіків і 60 відсотків жінок. Для цього країни Євросоюзу мусять створити ще 22 мільйони робочих місць.

Потрібні нові реформи

Єврокомісія наполягає на тому, що європейський ринок праці потребує великих реформ, серед іншого Європі слід краще поєднувати гнучкість і безпеку на ринку праці – цього вимагає стрімкий науково-технічний прогрес і зростаюча глобальна конкуренція.

Представник директорату Єврокомісії з працевлаштування, соціальних справ і рівних можливостей Роберт Штраусс зауважив: “Найгірше за все працює політика, яка має покращити пристосованість працівників. Це дуже непокоїть Єврокомісію. Це є однією з причин, чому Єврокомісія дуже сильно просуває підхід, який збалансовує гнучкість і безпеку на ринку праці”.

Серйозною проблемою залишається безробіття серед молоді. За даними Єврокомісії, багато країн Євросоюзу не знаходять робочих місць для молодих фахівців протягом кількох місяців. У Євросоюзі також недостатньо працевлаштовують жінок, хоча певні країни зробили в цьому поступ, збільшивши кількість дитячих садків і заохотивши роботодавців краще розуміти сімейні обставини.

Брюссель пропонує приділяти більше уваги людям, які мають проблеми на ринку праці, наприклад, особам старшого віку та іммігрантам.

Іммігранти – великий потенціал робочої сили

Роберт Штраусс: “Брюссельська регіональна влада і бельгійська національна влада мусять працювати разом, аби забезпечити, щоб до ринку праці були краще включені іммігранти або друге чи третє покоління іммігрантів. Брюссель має порівняно високу кількість людей іммігрантського походження. І це, звичайно, є однією з причин порівняно високого рівня безробіття”.

Серед іншого Єврокомісія вважає припустимою економічну міграцію до країн ЄС, якщо на це виникає потреба на європейському ринку праці. Брюссель також виступає за те, аби країни Євросоюзу більше інвестували в навчання людей, дбали про постійне покращення знань і кваліфікації працівників. Окрім того, Єврокомісія підготувала рекомендації для більшості країн Євросоюзу – без цих порад залишилися 6 членів ЄС, які і так зробили значні реформи на ринку праці: Естонія, Ірландія, Данія, Фінляндія, Люксембург і Швеція.

Матеріали до теми:

• ЄС покращує освіту і хоче більше дбати про молодь. • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG