Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни йдуть знову! Хто стане спадкоємцем Путіна? (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 19 лютого 2007 – У понеділок так звана «російська тема» знову заповнила сторінки європейської преси. Всіх цікавить два найважливіших питання – чи можна покладатися на Росію у питаннях безпеки та хто буде «наступний Путін» на російських виборах 2008? А інші європейські проблеми газети розглядають також у російському контексті і це видно з інтерв’ю німецького міністра закордонних справ.


Лондонська «Дейлі Телеґраф» лякає у понеділок читача, вустами опозиційних Торі і їх оновленим гаслом – «росіяни йдуть знову!». Газета наводить слова одного з провідних британських консерваторів, Ліама Фокса, який попередив про «зростаюче і прискорене переозброєння Росії». І це в той час, як зауважує «Дейлі Телеґраф», коли британське військове керівництво готується до скороченого фінансування.

У той же час міністр оборони Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр в інтерв’ю «Гандельсблатт» каже, що мюнхенська промова Владіміра Путіна є нічим іншим, як риторикою, «пропагандою позиції своєї країни» і додає – «не зважаючи на деякі розходження інтересів, ми потребуємо один одного для вирішення багатьох конфліктів». Німецький міністр також вважає, що в обговоренні необхідності американської системи Протиракетної оборони для Європи «ми повинні бути обачливими» і «необхідно наперед поговорити з Росією».

«Новим Путіним» стане Сєрґєй Іванов?

Французькі та німецькі газети сходяться на тому, що після президентських виборів 2008 року «новим Путіним» може стати нинішній перший віце-прем’єр Сєрґєй Іванов. Про це пише у понеділок французька «Фіґаро», яка вважає, що нове призначення Іванова «вписується в путінську концепцію «спадкоємець».

«Фіґаро» додає, що «як і Путін, новий віце-прем’єр був раніше шпигуном КДБ. В цьому плані він міг би бути ідеальним спадкоємцем». А німецька «Таґсшпіґель», пишучи про виску вірогідність того, що Сєрґєй Іванов може стати новим президентом Росії, все ж наводить слова експертів про можливість з’яви у списку кандидатів на спадкоємця нових людей.

Українці й далі серед перших щодо заробітчан-нелегалів та жертв работоргівлі

І на завершення про оприлюднення у пресі звіту Міжнародної організації з проблем міграції щодо торгівлі людьми на прикладі Білорусі, Болгарії, Молдови, Румунії та України. Це дослідження показало, що Україна займає одну з перших позицій серед нелегальних робітників закордоном. Донедавна нелегально працювало понад 230 тисяч українців. А щодо жертв так званої торгівлі людьми (серед згаданих п’яти європейських країн) українці також випереджають – їх майже 120 тисяч осіб.

Матеріали до теми:

• Більшість росіян не вважають себе європейцями. • У Європі чути барабани холодної війни, а Росія вважає Україну своєю територією. • Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • Чому Путін розкритикував американців у Мюнхені? • «Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія». • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG