Доступність посилання

ТОП новини

Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі.


Оксана Пеленська Слухати: Прага, 19 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні прем’єр-міністр Чеської Республіки Мірек Тополанек і прем’єр Польщі Ярослав Качиньськиий заявили, що співпрацюватимуть у переговорах зі Сполученими Штатами щодо розташування американських протиракетних систем у Польщі й Чехії.

Чехія/Прага -- Демонстранти протестують проти можливого розташування військового радару США у країні. 29 січня 2007 р.
Невеличке село Брди, що всього 40 кілометрів на південний захід від Праги, сьогодні чехи, але не тільки вони, згадують доволі часто. Саме там могла б розташуватись американська радарна система, за умови, звичайно, що буде досягнутий консенсус між позицією чеської влади і опозицією.

Чеські комуністи і ліві соціальні демократи проти

Про можливе позитивне вирішення проблеми заявив сьогодні у Варшаві чеський прем’єр Мірек Тополанек: «Ми погодились, що відповідь наших країн Вашингтонові правдоподібно буде позитивною».

Уряд проправих політичних сил, який очолює голова Громадянсько-демократичної партії Чехії Мірек Тополанек, хоче бичити американську протиракетну систему на чеських теренах. Тоді як опозиція, зокрема комуністи й ліві соціальні демократи виступають проти. З ними за одне також ініціативна молодіжна група «Ні американським базам у Чехії», яка зайнялась збором підписів.

У Польщі майже усі «за»

У Польщі ситуація інша. На загал, уряд, політичні сили і громадська думка позитивно ставляться до розташування американської протиракетної системи. Проти виступає лише популістська «Самооборона» заступника голови польського уряду Анджея Лєппера, який вважає, що слід прислухатись до думки польських сусідів – Росії, Білорусі, а також і України.

Як збалансувати позиції Польщі й Чехії щодо проблеми протиракетної системи США? Відомий чеський аналітик Мартін Звєржіна вважає, що тут важливіший не баланс, а потреба вирішувати проблему на домашньому ґрунті. Зокрема, він сказав: «Польща не вплине на чеську громадську думку. Важливіше інше: чеська влада займає цілком ясну позицію, тобто уряд однозначно за розташування радару. Ми також не маємо закону про референдум, тобто в нас відсутня основа для проведення референдуму з цього питання. Таким чином остаточно долю радару на чеських теренах вирішить парламент».

Чехи і поляки переймаються також Шенгенською зоною і євро

Мартін Звержіна передбачає, що парламент скаже «так» американським радарам в Чехії, оскільки сьогодні не лише провладні партії, а й у середовищі орієнтованих наліво соціальних демократів є депутати, які поділяють позицію уряду. Для офіційної Варшави інформація чеського прем’єра важлива, так само, як й інші порушені теми двосторонніх відносин. Серед них, зокрема, узгодження позицій щодо вступу Польщі та Чехії до Шенгенського простору на початку 2008 року чи запровадження грошевої одиниці євро.

Матеріали до теми:

• Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG