Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між колишнім і теперішнім президентами Польщі Валенсою і Качинським може дійти до суду.


Єва Поштар Варшава, 19 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі киплять пристрасті навколо заключного рапорту комісії у справах ліквідації посткомуністичних військових спецслужб. Документ оприлюднив у п''ятницю польський президент Лех Качинський. В рапорті йдеться про незаконні дії військових спецслужб і водночас звинувачено між іншими колишніх президентів Леха Валенсу та Александра Кваснєвського в потуранні сваволі спецслужб. Ця теза рапорту викликала протистояння між теперішнім та колишнім польськими президентами.

Автори рапорту вважають, що військові спецслужби діяли в Польщі до 2001 практично поза законом і без конституційного нагляду. Вони, разом із корумпованими бізнесменами створювали мафіозні структури на ринку енергоносіїв, торгували зброєю, разом із російськими спецслужбами діяли на шкоду незалежної Польщі.

Валенса: «Маємо дурня за президента!»

Колишній президент Лех Валенса обурений, що в рапорті його звинувачують в тому, що він не протистояв діяльності комуністичних військових спецслужб. Реагуючи на ці звинувачення по телебаченню Лех Валенса емоційно сказав про теперішнього главу Польщі Леха Качинського: «Маємо дурня за президента !» .

Колишній лідер профспілки «Солідарність», перший президент незалежної Польщі Лех Валенса не збирається просити вибачення у нинішнього президента Леха Качинського.

Лех Валенса: «Стократно підтримую свої слова. Тому, що ніхто зі здоровим глуздом не наважився б занести моє прізвище до цього рапорту».

Міністр оборони Польщі Александр Щигло критично ставиться до емоційного висловлювання Валенси.

«Він зрадив ідеї «Солідарності». Мільйони поляків проголосували на нього на те, щоби він змінював Польщу. І не голосували за те, щоби підтримував систему, яка нищила свобідну, молоду Польщу», – заявив міністр оборони.

Скаргу скеровано до Ген прокурора

Двоє депутатів із партії Качинського «Право і Справедливість» вважають, що Валенса вийшов поза рамки нормальної критики і образив Президента Польщі. Вони подали скаргу до Генерального прокурора з цього приводу. Згідно з польським законодавством, за публічну образу глави держави можна сісти за ґрати аж на 3 роки.

Але такі скарги ще більш розлючують Леха Валенсу і він не відмовляється від того, що сказав.

Лех Валенса: «Я задумуюсь над тим, чи не подати в суд на обох Качинських: за нищення здобутків «Солідарності», нищення найбільшої нашої перемоги, за паплюження i фальшиві висновки».

Колишній лідер профспілки «Солідарність», перший президент незалежної Польщі Лех Валенса вважає, що з початком 90-их років не можна було зробити більше для самостійності Польщі. «Адже тоді в нашій державі стояли ще радянські війська», –зазначив Лех Валенса.

Схоже на те, що цю суперечку все-таки вирішуватиме суд.

Усі військові спецслужби були ліквідовані минулого року рішенням польського парламенту. Свого часу вони займалися розвідкою та контррозвідкою. Із вересня минулого року з роботи звільнено близько двох тисяч осіб. А на їхнє місце взято інших та створено нові військові спецслужби: розвідки і контррозвідки.
XS
SM
MD
LG