Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий Гість – прес-секретар УПЦ КП архімандрит Євстратій Зоря.


Ірина Перешило Київ, 20 люте 2007 (RadioSvoboda.Ua) – архімандрит Євстратій Зоря розповідає про особистий уклад життя під час Великого Посту.

Архімандрит Євстратій Зоря.
Р.С.: Отче Євстратію, розпочався Великий Піст і зазвичай в розмовах про особливості цього періоду акцентують найбільшу увагу на гастрономічних обмеженнях, ви погоджуєтесь з цим?

Є.З.: Я би міг з цим погодитися, якби ми говорили про якийсь вид лікувального голодування чи дієту. Ми говоримо про піст. А піст - окрім цієї складової - має і духовну складову.

Р.С.: В чому полягає ця духовна складова обмежень під час посту?

Є.З.: Давайте замислимося над тим, скільчи часу впродовж дня ми витрачаємо на те, щоб задовольнити потреби свого тіла. Тобто, щоби поїсти, відпочити. Зодягнутися. Практично на це йде 24-ри години на добу. А от щоби знайти час на молитву, на спілкування з Богом, на те, щоби замислитися над метою свого життя, ми не знаходимо і 15-ти хвилин зранку і ввечорі. А потім скаржимося, що камінь на душі. Що нібито зовнішньо нічого не сталося, а душа обтяжена. А чому душа обтяжена? Тому що ті гріхи, які чинить кожна людина щоденно словом, ділом, думкою – вони всі осідають, як пил. І якщо цей пил не прибирати - він з часом накопичується і дає душі оцю важкість. І час посту - це час, коли ми маємо можливість навести лад у своїй душі.

Р.С.: Скажіть, як особисто міняється ваш уклад життя в цей період?

Є.З.: Чернечий спосіб життя він взагалі передбачає суворіший спосіб життя, ніж у священиків. Це певний постовий спосіб життя впродовж всього року. Але у Великий Піст збільшується кількість і тривалість богослужінь. Зміни відбуваються і в трапезі.

Р.С.: Що зараз у монастирі пропонують на сніданок, на обід. Які страви переважають?

Є.З.: В піст сніданок скасовується взагалі, на обід пісний суп, печена картопля і всілякі квашені овочі.

Р.С.: А як в цей період обирають теми проповідей, вони особливі чи немає різниці?

Є.З.: Так само, як саме богослужіння пов’язане в ці дні з постом, то і проповіді з цим пов’язані. Як потрібно проводити піст, яких гріхів уникати в першу чергу.

Р.С.: А яких гріхів треба уникати в першу чергу?

Є.З.: В першу чергу, треба уникати тих гріхів, які самі по собі стають породженням інших гріхів. Наприклад, гордість. А від гордості виникають інші гріхи. А це осуд, гнів, зверхність, властолюбство.

Р.С.: Ви особисто, вочевидь, теж стикалися в житті з такою проблемою?

Є.З.: Недаремно святі отці однією з найбільших чеснот називають розсудливість. Розсудливість полягає в тому, щоби вміти побачити, де є добро, а де зло. Добро прийняти, а зло відкинути. Бо зло дуже часто, практично завжди маскується під добро. Воно не приходить явно і не показує себе, що воно є зло. Воно намагається показати себе добром, що так треба робити, бо всі так роблять і таким чином змусити людину чинити зло.
XS
SM
MD
LG