Доступність посилання

ТОП новини

Є така хвороба – ігроманія.


Тарас Москалюк Донецьк, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) –- Донецькі наркологи констатують збільшення пацієнтів із новою хворобою – ігроманією. Наразі у Донецькому наркологічному диспансері на стаціонарному лікування від гральної залежності перебуває троє людей. Але лікарі впевнені, що лікування потрібне щонайменше кільком тисячам мешканців Донеччини.

Трьох пацієнтів Донецького наркодиспансеру не показують навіть іншим хворим. Головний нарколог Донеччини Ігор Циба каже, що ці люди відомі кожному донеччанину, обіймають великі посади,та є дуже заможними. Їм вистачило мужності визнати себе хворими.

Лікар каже, що за останні 3 роки кількість людей, які звертаються до диспансеру лише за психологічною консультацією зараз складає до 300 на рік. За словами пана Ігоря Циби, цей тип залежності вже з’явився в офіційній класифікації захворювань. Пацієнтом може стати будь-яка людина. Студент, робітник, олігарх. Головним фактором ризику є вік людини.

Ігор Циба: “На жаль, абсолютна більшість наших пацієнтів це молоді люди. Інтелектуальний ценз, професійний рівень, матеріальний та моральний стан не є принциповими. Головною є вікова категорія. 95 % тих, хто до нас звертається – люди до 30 років”.

Бізнес, запрограмований на поразку

Лікування хворих на ігроманію триває від кількох тижнів до кількох років. На першому етапі хворий приймає лікарські препарати –антидепресанти. На другому підключаються психологи, психіатри та психотерапевти. Ігромани, як і алкоголіки, не визнають себе хворими. Тому інколи виводити людей із важкої залежності дуже важко. Лікарі кажуть, що вся система грального бізнесу запрограмована не на виграш, а на поразку. І саме програвання призводить до залежності. Бізнесмени ж кажуть, що виграш є не такою вже й рідкою справою.

Але самі гравці кажуть, що зірвати Джек-пот вдається одному з мільйонів. Саме цей єдиний переможець є взірцем для ігроманів.

Одна залежність витісняє іншу

Гравець зі стажем на ім’я Валерій визнає, що виграти по-справжньому важко: “Переважно по нулям. Коли виграв, коли програв. Мета гри – не заробити, а провести час. Грають одні й ті ж самі люди. Приходимо, знайомимось, граємо. До речі, всі, хто грає – жоден не п’є”.

А лікарі не бачать різниці. Кажуть, що одна залежність витісняє іншу. Але обидві залишаються хворобами.

Наркологи прогнозують збільшення хворих, адже кількість всіляких ігрових залів постійно збільшується. Гральні автомати скрізь-на зупинках, поряд зі школами і вищими учбовими закладами, у центрі та на околиці. Лікарі просять законотворців терміново рятувати українців від наступу нової хвороби.
XS
SM
MD
LG