Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд не визнав російську мову регіональною в місті Запоріжжі


Водночас Апеляційний суд Донецької області «узаконив» у вівторок регіональний статус російської мови в цій області. При цьому в місті Донецьку такий статус залишається скасований.

Чинним залишилось рішення суду Орджонікідзевського району, яке скасувало ухвалу Запорізької міськради про надання російській мові статусу регіональної на території міста.

За словами прокурора Запорізької області Валерія Кулакова, міськрада має право оскаржити це рішення в касаційному порядку, але, за його інформацією, такої скарги не подавали.

Водночас Апеляційний суд Донецької області «узаконив» у вівторок регіональний статус російської мови в цій області. Суд скасував попереднє рішення Ворошиловського районного суду Донецька, яке в свою чергу скасовувало пункт постанови обласної ради про регіональний статус російської.

Так суд вирішив через те, що нинішній Кабінет Міністрів відмовився від свої позовних вимог у справі, коли Донецька облрада подала апеляційну скаргу на згадане рішення райсуду.

При цьому в місті Донецьку такий статус залишається скасований — це Апеляційний суд Донецької області підтвердив раніше.

Минулого року низка міських і обласних рад на Сході й Півдні України поухвалювала надати російській мові статус регіональної на своїх територіях. Відповідні прокурори оскаржили ці ухвали, бо, за українським законодавством, мовні питання не належать до компетенції місцевих рад.

Відтак у деяких випадках ради самі скасували свої ухвали, в інших їх скасували суди; деякі суперечки тягнуться досі.
XS
SM
MD
LG