Доступність посилання

ТОП новини

Вільні економічні зони в Україні: нові перспективи.


Сергій Собуцький Київ, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство економіки ініціює відновлення діяльності вільних економічних зон на новій основі. Віднині пріоритет – це інноваційний розвиток, який сприятиме структурній перебудові української економіки. Втім дехто з експертів застерігає уряд від ухвалення поспішливих рішень. На їхню думку, недобросовісні іноземні партнери можуть використати ВЕЗи для поглинання провідних українських компаній.

Діяльність вільних економічних зон в Україні через численні зловживання була пригальмована у 2005 році урядом Юлії Тимошенко. Серед основних недоліків у діяльності зон урядовці називали: непрозорість надходження інвестиційних ресурсів, низьку бюджетну ефективність реалізації інвестиційних проектів, значну диспропорцію між надходженнями в бюджет від суб''єктів ВЕЗів та пільгами, які їм надавали. Віднині, як заявляють у Мінекономіки, вільні економічні зони мають стати, насамперед, центрами впровадження новітніх технологій. При цьому пріоритет у ВЕЗах має належати національному бізнесу.

Іноземні інвестори лише для ефективних інноваційних проектів?

Відновлення стимулів для іноземних інвесторів у вільних економічних зонах, на думку урядовців, доцільне лише для ефективних інвестиційно-інноваційних проектів. Вони здійснюються за допомогою сучасних технологій і націлені на випуск конкурентоспроможної продукції.

Таку політику уряду підтримує експерт Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. В інтерв''ю Радіо Свобода він, зокрема, сказав: «Має бути політика, яка забезпечує захист стратегічно важливих галузей національної економіки від поглинань з боку іноземних компаній. Принаймні, постановка такого комплексу вимог, які б тримали іноземного інвестора, який вклав кошти в цю економіку, в рамках збереження національних інтересів».

Вся територія України має бути вільною економічною зоною?

Натомість президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес вважає, що наразі не час довго дебатувати, а слід негайно поновити роботу вільних економічних зон, які, на його думку, дадуть новий імпульс розвитку національної економіки.

В інтерв''ю Радіо Свобода, Зенові Бермес, зокрема, сказав: «Ми щороку втрачаємо сотні тисяч робочих місць, які могли б бути створені за рахунок іноземного інвестора. Не може бути одна територія кращою від іншої. Вся територія України має бути вільною економічною зоною».

Тим часом, у Мінекономіки поінформували, що віднині держава ретельно контролюватиме дотримання законодавства у вільних економічних зонах і як саме здійснюють там інвестиційні проекти. Здійснювати цю функцію буде Міжвідомча комісія з питань функціонування ВЕЗ, до складу якої увійшли народні депутати України й представники центральних органів виконавчої влади.
XS
SM
MD
LG