Доступність посилання

ТОП новини

Мер Москви Юрій Лужков знову за своє.


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мер російської столиці Москви Юрій Лужков сьогодні відвідав Крим. Він побував у Сімферополі, де підписав із керівниками автономії протокол про наміри щодо курортно-рекреаційного освоєння Східного Криму, а також у Севастополі, де взяв участь у відкритті Ділового і культурного центру Москви та урочистостях з нагоди російського Дня захисника вітчизни.

Мер Москви Юрій Лужков і кримський спікер Анатолій Гриценко. Симферополь, 21 лютого 2007 р.
Перший скандал щодо візиту Юрія Лужкова виник ще до його вильоту з Москви. У Сімферополі проросійські мас-медіа поширили заяву депутата Держдуми Костянтина Затуліна, який звинуватив офіційний Київ у намірах зірвати візит Лужкова, заборонивши йому, тобто – Затуліну, в’їзд до Криму. І справді, у складі московської делегації Костянтина Затуліна не було.

Журналістам заборонили ставити «незручні» питання

Потім скандальна ситуація виникла у сімферопольському аеропорту, коли прес-служба московського мера намагалася диктувати журналістам, які саме запитання їм ставити Юрію Лужкову і навіть примусили кореспондентку НТВ не звертатися до нього за коментарем про вчорашню заяву народного депутата України Лілії Григорович, яка начебто сказала, що час таких “динозаврів і птеродактилів як Лужков” уже минув.

А вже у Севастополі московський мер заявив, що збирається “говорити про процеси, які відірвали Севастополь і Крим від Росії”. Він назвав їх “незаслуженими процесами, які завдали гострі рани в серце росіян, які не заживають досі”. Крім того Лужков покритикував США за розміщення засобів ПРО в Європі і подякував кримчанам за участь в антиНАТОвських акціях минулого літа у Феодосії: “Тут в Криму дали хороший урок. Ті сили, що нам протидіяли, – ви скинули у море”.

Юрій Лужков також заявив, що попри протидію з боку Києва – і далі надаватиме фінансову і матеріальну допомогу Севастополю і Чорноморському Флотові Росії.

Мер Москви готовий вкласти чималі кошти у Східний Крим

У Сімферополі Юрій Лужков і кримські керівники підписали угоду про співпрацю. У ній нічого не сказано про міст через Керченську протоку, який московська і кримська влада збиралися будувати ще у 2001 році? Але Лужков зазначив, що в реалізації цієї ідеї заважали з політичних міркувань. Нинішню владу в Києві він не називав, але згадав президента Кучму. Водночас Лужков сказав, що повертається до цієї ідеї, буде вивчати і готовий виділити 100 мільйонів доларів. А суму значно більшу він має намір інвестувати у Східний Крим.

Мер Москви Юрій Лужков заявив, що хотів би брати участь у потужному освоєнні Східного узбережжя Криму і створенні там крупного рекреаційного розважального комплексу з готелями, аквапарками, полями для гольфу, футболу. У це він готовий інвестувати півтора-два мільярди доларів.

Матеріали до теми:

• Мер Москви затримав кримську сесію. • Акції протесту в Криму: одні хочуть землі, а дехто називає Україну окупантом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG