Доступність посилання

ТОП новини

Коли Україна стане членом СОТ?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Двосторонні консультації з країнами-членами Робочої групи зі вступу України до Світової організації торгівлі розпочала сьогодні у Вашингтоні українська урядова делегація. Офіційний Київ сподіваються, що вступ держави до СОТ пришвидшиться. Тоді як експерти прогнозують, що бюрократичні процедури відкинуть вступ України до цієї організації на кінець нинішнього року.


Для вступу до Світової організації торгівлі Києву залишилось пройти три технічні етапи: затвердження звіту Робочої групи зі вступу України до СОТ, розгляд цього звіту країнами-членами СОТ та голосування на Генеральній раді.

Кожна з цих процедур, за оцінкою експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Катерини Малюгіної, потребує близько трьох місяців. Тобто, повноцінним членом СОТ Україна може стати лише наприкінці нинішнього року.

Киргизстан не відмовився від своїх претензій

Існує ще один камінь спотикання на українському шляху до омріяного членства. А саме, Киргизстан. Киргизька сторона домагається, щоб Київ визнав і погасив боргові зобов’язання, яких не визнають на печерських пагорбах.

Киргизстан також наполягає на нульових митних тарифах на імпорт цукру та м’яса за чинного міждержавного договору про вільну торгівлю. Але експерти кажуть, такий бар''єр Україні до снаги. Катерина Малюгіна: «Якщо киргизи відмовляться, то Україна може пояснити, що питання, які перед нами ставляться, не є торговельного характеру і тоді є ймовірність того, що інші країни – члени СОТ просто зрозуміють позицію України і проголосують за те, щоб прийняти Україну до СОТ».

У Вашингтоні українська делегація запропонує членам СОТ новий план розрахунку бюджетних дотацій сільському господарству. Упродовж найближчих 10 років планується щорічна дотація трохи менше 1 мільярда доларів на рік. Натомість СОТ вже другий рік поспіль настійливо пропонує обмежити дотацію 226-ма мільйонами доларів.

Україна повинна захищати своє сільське господарство

Директор Інституту реформ Юрій Змій вважає, що Україна має твердо відстоювати свою позицію. В інтерв''ю Радіо Свобода він зазначив: «Завдання уряду – якнайшвидше вступити в цю організацію (СОТ), і якнайбільше захистити власні інтереси, власного виробника. А оскільки сільське господарство – це наша конкурентна перевага, тому, природньо, що в цьому напрямку Україна повинна робити якнайменше поступок».

Українські урядовці сподіваються, що після консультацій у Вашингтоні значно зменшиться кількість питань до України від членів Робочої групи СОТ. Простіше – Світова організація торгівлі стане для України ближчою.

Матеріали до теми:

• До СОТ на випередки. • Україна на шляху до СОТ: захист вітчизняного виробника у сільському господарстві та інші проблеми. • Вступ України до СОТ: перспективи і перешкоди.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG