Доступність посилання

ТОП новини

Сербські професори продавали дипломи.


Анамарія Рамач Белград, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Поліція Сербії у вівторок заарештувала 10 університетських викладачів, здебільшого з юридичного факультету в місті Краґуєвац, яких звинуватили у тому, що вони продавали оцінки іспитів та дипломи.

Група заарештованих викладачів брала від студентів хабарі за складання іспитів: вони вписували оцінки у залікові книжки та оформляли фальшиві результати складених іспитів. Серед заарештованих: колишня помічниця міністра освіти та спорту, викладачка римського права Емілія Станкович, декан юридичного факультету Света Пурич, заступник декана та семеро викладачів.

Операція «Залікова книжка» тривала близько пів року

Поліцейська акція під назвою «Індекс», себто сербською мовою «Залікова книжка», розпочалася ще у червні минулого року. Поліція проводила цю акцію разом зі Спеціальною прокуратурою що займається організованою злочинністю.

Міністр освіти та спорту Сербії Слободан Вуксанович заявив, що дізнався про арешти із засобів масової інформації. А щодо своєї колишньої помічниці пані Станкович, то він сказав, що вона місяць тому звільнилася з цієї роботи: «Пані Станкович весь час була професійно зайнятою на юридичному факультеті у Краґуєваці, а під час роботи у міністерстві, як фахівець, повністю виконувала свої обов’язки і ніхто не мав жодних зауважень щодо її роботи».

При цьому міністр не пояснив, чому в органі уряду «Урядовому кур’єрі» досі не оприлюднили документ про відставку Емілії Станкович .

Студенти стверджують, що корупція охопила усі університети

Тим часом Студентський спілка Сербії повідомляє, що вона і раніше звертала увагу на проблему корупції, «яка присутня у всіх університетах Сербії». Організація зауважила відповідальним органам Сербії, що поруч з університетом у Краґуєваці є ще й університети в Белграді, Новому Саді, Ніші, Косовській Митровиці, де також процвітає корупція.

Стосовно відповідальності заарештованих, міністр Вуксанович наголошує, що боротьба з корупцією стосується усіх: «Сербія має стратегію щодо боротьби з корупцією у всіх ланках, так і в цій. Згідно з цим, ніхто не може стояти поза законом і кожен несе свою особисту відповідальність. Через це вважаємо, що усі належні органи повинні виконувати свою роботу на підставі своїх уповноважень».

Поліція намагатиметься встановити власників фальшивих дипломів

Диплом Юридичного факультету в Краґуєваці, як пише сербська газета «Політика», коштував від 12 до 16 тисяч євро. А за іспит треба було платити від 500 до 750 євро.

Наразі поліція перевіряє списки студентів денної та заочної форми навчання, а також аспірантів Юридичного факультету в Краґуєваці. Слідчі підозрюють, що за гроші дипломи здобули чимало поліцейських із Чорногорії, деякі працівники сербської поліції, а також представники інших державних служб.

Кримінальний кодекс Сербії передбачає конфіскацію майна за отримання хабарів. За хабарництво можна сісти і за ґрати – від 3-х місяців до 12-ти років.
XS
SM
MD
LG