Доступність посилання

ТОП новини

У Вашинтоні презентували дев’ять облич Віктора Януковича


Сергій Куделя Вашингтон, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дев’ять облич побачив в українського Прем’єр-міністра Віктора Януковича британський дослідник Ярослав Кошів. Усі вони стали вчора предметом обговорення у Вашингтоні під час його виступу в Інституті Кеннана. Кошів каже, що під час свого візиту до США Янукович намагався зобразити себе демократом і реформатором. Але, за спостереженням дослідника, оточення українського Прем’єра постійно нагадує про менш привабливий бік його особистості.

Злодій чи господар, гангстер чи популіст, фальсифікатор виборів чи переконаний демократ, "проффесор" чи самозванець — усі ці іноді взаємовиключні характеристики дослідник Ярослав Кошів вважає притаманними одній особі – Прем’єр-міністру України Віктору Януковичу. Дослідник не ставить під сумнів кримінальне минуле та напів-злодійське оточення прем’єра.

У виступі він нагадав про найбільш скандальні етапи з життя чинного глави уряду, включно із його перебуванням за ґратами, сумнівним скасуванням судимостей та давнім союзом із провідним донецьким олігархом Рінатом Ахметовим. Ярослав Кошів, який зараз ретельно досліджує зміст записів Миколи Мельниченка, вказує і на диктаторські схильності Януковича в часи його губернаторства у Донецьку. Він наводить приклад одного епізоду з записів, у котрому Янукович звітує тодішньому президенту Кучмі про встановлення повного контролю над пресою у Донецьку. Кошів також вважає оточення Януковича винним у фальсифікації президентських виборів 2004 року, але відзначає, що через нерішучість Президента Віктора Ющенка усім їм вдалося уникнути покарання.

Прихильники Януковича вбачають у ньому привабливіші риси

Водночас британський дослідник каже, що прихильники Януковича вбачають у ньому привабливіші риси. Зокрема, для майже третини українців він став “добрим господарем”, який навів лад у своїй області і обіцяє покращення добробуту пенсіонерам та малозабезпеченим. Навіть деякі західні оглядачі, за спостереженням Кошіва, впевнені у демократичному переродженні Януковича. Однак сам Ярослав Кошів скептично ставиться до цивілізованіших облич українського прем’єра.

На його думку, кадрові призначення Януковича після повернення у прем’єрське крісло свідчать, що він залишається вірним своєму скандальному минулому. Зокрема, Кошів вказує на повернення на посаду міністра внутрішніх справ Сергія Попкова, який намагався розігнати мирний протест на Майдані у грудні 2004 року: “Це посадовець, який майже призвів до масового кровопролиття. І тоді його зупинили офіцери з СБУ та військові. А зараз його повертають до влади на посаду заступника міністра внутрішніх справ. Це вказує на презирливе ставлення Януковича до демократії.” Ярослав Кошів не певний, котре з дев’яти облич Януковича буде переважати у майбутньому. Однак, на його думку, противники і прихильники чинного прем’єра будуть і надалі бачити у ньому кожний своє.
XS
SM
MD
LG