Доступність посилання

ТОП новини

“Кожному по заслугах! Від кожного за...? Кому і за що в Україні роздають державні нагороди?”


Кирило Булкін Київ, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нагородження колишнього Генерального прокурора Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого третього ступеня викликало зливу запитань. Саме ці питання обговорювали гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народні депутати України Василь Волга (Соцпартія), В’ячеслав Коваль (Народний Рух України).

Які принципи лежать в основі нагородження державними відзнаками? Чи є місце у цій системі корупції? Хто відповідає за те, щоб нагороди отримували справді гідні особи? Чому трапляється так, що нагороджувані відмовляються від нагород? Чому знецінюється значення державних нагород? Це лише деякі з питань, які викликало рішення Президента Ющенка нагородити орденом Ярослава мудрого третього ступеня колишнього Генерального прокурора Михайла Потебенька, з іменем якого пов’язані серйозні звинувачення у блокуванні розслідувань справ Ґонґадзе, Александрова, історії з арештом Юлії Тимошенко, Олега Ляшка...

Народний депутат України В’ячеслав Коваль називає рішення Президента помилкою: “Я вважаю це помилкою. Як помилкою є і нагорода – присвоєння Ландику звання Героя України. Ландику, який після отримання нагороди закликав учнів чи студентів блокувати заняття, які йдуть українською мовою. Це Ландик, який став Героєм України. Це не технічна помилка. Це, я думаю, помилка якась системна, бо, мабуть, комісія не відпрацьовує так, як треба було б, на мій погляд, відпрацьовувати кандидатури, які отримують найвищі державні нагороди”.

Представник Соціалістичної партії Василь Волга теж вважає рішення Президента помилковим, але стверджує, що це не просто помилка, а певна тенденція, яка свідчить, ні багато ні мало, про те, що український народ ошукали під час Помаранчевої Революції: “Я абсолютно погоджуюся з тим, що не можна говорити про технічні помилки, бо воно є певного роду системним моментом. І на мою думку це є симптом. Симптом того, що байки, які нам розповідали під час помаранчевих подій, під час того, що зараз продовжується, все це є байки. Насправді це є – ну, як би так коректніше – одні свині біля одного корита. Тільки стоять з різних боків. І періодично ці свині міняються, тобто підходять їсти зліва, а потім підходять їсти справа”.

Як пояснив Василь Волга, власну фракцію соціалістів та її лідера Олександра Мороза він не відносить до числа свиней, які товчуться біля корита.
XS
SM
MD
LG