Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко повторно подасть до парламенту кандидатури Огризка i Короля на посади глав МЗС i СБУ


«Я наполягатиму на цих кандидатурах», – заявив Президент України у четвер на прес-конференції в Симферополi. За його словами, дії парламенту, який відхилив цi кандидатури, «не вносять стабільності в країні». «Це – дитячі забави», – заявив глава держави.


«Я наполягатиму на цих кандидатурах», – заявив Президент України у четвер на прес-конференції в Симферополi.

За його словами, дії парламенту, який відхилив цi кандидатури, «не вносять стабільності в країні». «Це – дитячі забави», – заявив глава держави

Кандидатури Володимира Огризка та Віктора Короля Президент подав до парламенту ще два тижні тому. А на початку цього тижня глава держави заявив: якщо не призначать Огризка, то буде виконувачем обов’язків та людина, яку поставить Президент. Те саме, за його словами, стосуватиметься і СБУ.

За призначення виконуючого обов''язки мiнiстра закордонних справ, першого заступника глави МЗС Володимира Огризка на посаду мiнiстра в четвер, при необхідних 226, проголосували лише 196 депутатiв із 438, присутнiх у залi.

Призначення Огризька підтримали 117 депутатiв із БЮТ, 77 із фракцiї «Наша Україна» і двоє позафракцiйних.


Представники антикризової бiльшостi - фракцiї Партiї регiонiв, СПУ і КПУ не проголосували за Володимира Огризка.

«Регіонал» Ярослав Сухий пояснив рішення антикризової коаліції: «Щодо Огризка тут питання зрозуміле. Він себе і на трибуні сьогодні показав як однополярний політик, прихильник однієї політичної сили, тієї самої «тарасюківської» – «Руху». Це повинен бути чоловік зовсім далекий від політики, людина, яка б захищала наші економічні, політичні інтереси, дипломатичні інтереси. А не демонструвати комусь, тим більше росіянам, свою любов до української мови. Ну, це повна дурниця».

Виступаючи з парламентської трибуни, Огризко наголосив на продовженні курсу євроатлантичної інтеграції: «Будь-який претендент на посаду міністра закордонних справ має насамперед керуватися законами, які ухвалені вищим законодавчим органом нашої держави. В одному із них, Законі «Про засади безпеки України», визначено безпеку нашої зовнішньої політики. Це вступ до Європейського Союзу, набуття членства в НАТО, при розвитку стратегічних, партнерських, рівноправних стосунків з Російською Федерацією».

Парламент не дав згоду і на призначення Віктора Короля головою СБУ.

За ухвалення відповідного рішення проголосували лише 190 народних депутатів із 431, зареєстрованого у сесійній залі.

Зокрема, не підтримали призначення Віктора Короля у повному складі фракції Партії регіонів, СПУ і КПУ.

Тим часом «рагіонал» Ярослав Сухий заявив, що антикризова коаліція може підтримати кандидатуру Віктора Короля на посаду голови СБУ, якщо Президент зробить повторне подання: «Сталася звичайна нестиковка фракцій. Вчора, коли ми мали ці питання погоджувати, то вони замість цього, то чоловічий туалет блокували, то електрощитову захоплювали. Ми б могли висловити свої зауваження, чи доповнення до кадрового складу СБУ, щоб зміцнити, щоб зробити її дійсно не заангажованою. Я думаю, що він обов’язково очолить Службу Безпеки України».

А сам Віктор Король не знає, чи погодиться й надалі претендувати на крісло керівника СБУ: «Я не пішак, яким будуть рухати по дошці. І, як і перший, так і другий раз, тільки після зустрічі з Президентом, осмислення, оцінки цієї ситуації, з мого боку буде ухвалене відповідне рішення».

За словами Віктора Короля, під час голосування справа полягала не в ньому: «Яка б фігура не стояла на трибуні, результат був би такий самий».
XS
SM
MD
LG