Доступність посилання

ТОП новини

У Відні триває завершальний етап переговорів про статус Косова.


Анамарія Рамач Слухати: Белград, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У 1999 році Косово стало протекторатом ООН. Нині представники Белграда та Пріштини обговорюють план спеціального посланця генерального секретаря ООН. Сербська сторона відкидає цей план, тоді як албанські лідери погоджуються з його положеннями.


Напочатку місяця Спеціальний посланець ООН Мартті Ахтісаарі представив Белградові та Пріштині свою пропозицію щодо статусу краю Косово. Там жодним словом не згадується незалежність. Проте реалізуючи це рішення, Косово фактично отримує усі атрибути незалежної держави. Саме тому косовські лідери погоджуються з пропозицією, а сербські вважають її неприйнятною.

Офіційний Белград запропонував альтернативний план

Сербська делегація відкинула усі статті плану, які, на думку Белграда, порушують територіальну цілісність та суверенітет Сербії. Натомість вона запропонувала альтернативний план, який базується на ідеї міжнародної гаранттії автономії Косова в рамках Сербії. Сербські урядовці наполягають на недоторканності кордонів.

Президент Сербії Борис Тадич наголосив, що Сербія мусить захищати свою територіальну цілісність: «Як президент Сербії кажу, що Сербія мусить покластися на свій процес переговорів, на свої потенціали, будувати найкращі можливі стосунки з усіма членами Ради безпеки та переконувати їх безперервно, що збереження територіальної цілісності Сербії є в їхніх інтересах».

«Ми віримо, що Косово буде незалежною державою»

Натомість член делегації Пріштини Ветон Суроі заявив, що представники Белграда винесли пропозиції, якими змінюється суть плану про майбутній статус Косова.

«Сербія хоче керувати Косовом як автономним краєм, і власне це стало основною причиною сутичок, хто саме буде керувати Косовом», – сказав Ветон Суроі журналістам, зауваживши «Наша делегація не прийшла міняти структуру пакету».

Ветон Суроі також наголосив: «Ми багато років були незадоволені, але що ми потребуємо і дуже хочемо від наших людей – щоб вони були терпеливими в останніх колах цього марафону. Ми віримо, що Косово буде незалежною державою. Ми з цим переконанням сюди прийшли, і ми з цим переконанням повернемось».

Остаточне рішення ухвалить Рада Безпеки ООН

Згідно з планом спеціального посланця ООН Мартті Ахтісаарі, Косово буде багатоетнічною територією, без офіційної релігії. Край матиме свій прапор, герб та гімн. Матиме право укладати міжнародні угоди та бути членом міжнародних організацій. Офіційними мовами будуть албанська та сербська. Національним меншинам буде забезпечено освіту рідною мово та представництво у парламенті, уряді та правосудді.

Цей етап переговорів мають завершити 2 березня. Ще один одноденний раунд відбудеться 10 березня. Після цього генеральний секретар ООН має надіслати остаточну версію свого плану до Ради Безпеки, яка ухвалить рішення про статус краю Косово.

Матеріали до теми:

• Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає. • Європа сподівається, що новий уряд Сербії буде проєвропейським. • На парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG