Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться захистити Закарпаття від паводків?


Надія Петрів Ужгород, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпатська область нарешті отримує усі заплановані гроші на будівництво протипаводкових споруд. У попередні роки, як каже закарпатська влада, на будівництво дамб та берегоукріплень із державного бюджету надходила ледве чверть обіцяного. На цей рік запланована сума — 71 мільйон гривень. Зі столиці обіцяють, що гроші дадуть повністю, але на місцях чиновники зіштовхуються з проблемами, котрі можуть стати на заваді захисту регіону від паводків.

15 кілометрів дамб та близько 9 кілометрів берегоукріплень побудували в Закарпатті у 2006 році. Крім того, відремонтовані десятки гідроспоруд, які сьогодні слугують захисту населення від паводку. Це вдалося зробити лише тому, що закарпатська влада вперше отримала гроші з Державного бюджету на протипаводкову програму «Тиса». Ця програма розроблена до 2015 року і має кінцеву мету повністю захистити населення Закарпаття від руйнівної сили води.

Голова Державного комітету водного господарства Василь Сташук зауважив, що на програму «Тиса» лише торік виділили усі обіцяні гроші: «Якраз 2006 рік був показовий у виконанні протипаводкової програми, тому що порівняно з 2005 роком показники цієї програми збільшені у 8 разів. Фінансування з державного бюджету пройшло в сумі 71 мільйон гривень, у тому числі була виділена субвенція Закарпатській облдержадміністрації в сумі майже 12 мільйонів гривень».

Вже є позитивний досвід

Чиновники стверджують, що програма вже виправдала себе. У цьому закарпатці могли переконатися під час цьогорічної зимової повені.

Василь Сташук: «Ви знаєте, на території області в цьому році пройшов паводок. І ці споруди, які побудовані в попередні роки, спрацювали, і були захищені населені пункти, і зокрема місто Мукачеве від високих паводкових хвиль».

Суттєвою допомогою в запобіганні паводків у Закарпатті стала й система сповіщення, що включає в себе 35 гідрометеорологчних постів, побудованих на річках області. Ця система повідомляє про високу хвилю не лише українців, а й навіть угорців, і обидві країни таким чином мають можливість підготуватися до стихії.

Треба об’єднати зусилля усіх відомств

Закарпатська влада стверджує, що кращого результату в протипаводковому захисті можна було б досягти, якби об’єднати зусилля усіх відомств.

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Карташов зазначає: «Із 2006 року почалася реальна реалізація цієї програми. Те фінансування, яке велося до 2006 року, дозволяло виконати цю програму хіба що за 100-150 років. На жаль, по програмі «Тиса» лише по лінії Держводгоспу є підтримка. Якби так працювали й інші міністерства, власне по виконанні цієї програми, ми були б набагато далі — за станом мостів і по вирішенню залізничних проблем, які є в нас у області, й по захисту від паводку».

Серед проблем, які виникають, Закарпатська влада називає незгоду окремих сільських рад на будівництво на їхніх територіях спеціальних котлованів, які слугували б для відведення паводкових вод. Селяни бояться, щоб ті води випадково не затопили їхні будинки чи угіддя. Або ж не погоджуються, бо не хочуть втратити родючі землі. Чиновники намагаються роз’яснювати, що будівництво таких об’єктів украй необхідне.
XS
SM
MD
LG