Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 23 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня європейці вперше спробували попкорн, Німеччина розпочала “війну субмарин”, Стефан Цвейг покінчив життя самогубством, а Levi Strauss скоротили виробництво джинсів удвічі.

23 лютого 1512 року у Севільї на 58-у році життя помер флорентійський мореплавець Америго Веспуччі, учасник декількох експедицій до берегів Південної Америки, названої ним Новим Світом. З легкої руки німецького картографа Мартіна Вальдзеемюллера іменем Веспуччі сьогодні іменується цілий континент – Америка.

1630 – За переказами, саме в цей день англійські колоністи Нового Світу вперше пробують нову страву: індіанець на ім''я Куадекуін пригощає їх попкорном, смаженою кукурудзою, стравою цілком звичною для місцевого населення.

1848 – У Парижі починаються масові заворушення, жорстоке придушення яких королівськими військами призводить до зречення престолу короля Луї Філіппа 24 лютого і проголошення 25 лютого республіки.

1885 – У Девонширі (Англія) злочинець Джон Лі стає єдиною в світі людиною, яка вижила після того, як його намагалися повісити. Вражені судді замінюють смертну кару на довічне ув’язнення.

1915 – У ході 1-ї Світової війни Німеччина оголошує початок "необмеженої підводної війни", коли торпедуванню субмаринами піддаються не лише військові, але й торгові судна всіх країн у водах, оголошених зоною військових дій.

1942 – У Петрополісі біля Ріо-де-Жанейро на знак протесту проти духовної деградації Європи разом з дружиною кінчає життя самогубством 51-річний австрійський поет, письменник і драматург Стефан Цвейг (“Амок”, “Сум''яття почуттів”).

1984 – У зв''язку із загостренням збройного конфлікту між Іраном та Іраком США та Велика Британія направляють воєнну флотилію для захисту Ормузької протоки, через яку пролягає найважливіша міжнародна траса вивозу в Європу та Америку близькосхідної нафти. Завдяки присутності десяти воєнних кораблів на чолі з флагманським авіаносцем "Мідуей" Ірану не вдається реалізувати свою погрозу – замінувати Перську затоку.

А у 1999 через втрату популярності компанія Levi Strauss оголосила про закриття у США 11 зі своїх 22-х фабрик пошиття джинсового одягу і звільнення 5900 співробітників.
XS
SM
MD
LG