Доступність посилання

ТОП новини

Депутати антикризової коаліції та опозиційних фракцій припинили облогу Верховної Ради


Депутати-регiонали четвертий день поспіль блокували парламентську трибуну парламенту. Пiдходи до електрощитової блокували депутати фракцiї БЮТ, а бiля звукової апаратної перебували депутати-комунiсти. Сьогодні Верховна Рада заслухала інформацію міністра внутрішніх справ Василя Цушка і голову Верховного Суду Василя Онопенка.


Депутати-регiонали четвертий день поспіль блокували парламентську трибуну Верховної Ради. Пiдходи до електрощитової блокували депутати фракцiї БЮТ, а бiля звукової апаратної перебували депутати-комунiсти.

Депутати фракцій БЮТ та «Наш Україна» планували домогтися від Верховної Ради України розглянути законопроект щодо врегулювання ситуації з тарифами на житлово-комунальні послуги, а також зміни до держбюджету-2007 в частині збільшення соціальних виплат.

У понеділок Президент України Віктор Ющенко направив до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону про державний бюджет-2007, в якому наполягає на збільшенні розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: «Ці зміни мають торкнутися інтересів та добробуту 13 мільйонів працюючих громадян, але в першу чергу пенсіонерів».

Президент пропонував парламенту розглянути поданий законопроект як невідкладний, повідомила прес-служба Глави держави.

Верховна Рада сьогодні заслухала інформацію міністра внутрішніх справ Василя Цушка і голову Верховного Суду Василя Онопенка.

Побачити Василя Цушка у парламенті та послухати його виступ забажали представники Партії регіонів. Однак однопартійці міністра, соціалісти, вважають, що давати оцінку роботі міністра зарано. Олександр Баранівський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «За цей період дай Боже увійти в колію, розібратися в господарстві, зрозуміти, що ти прийняв, на якому рівні знаходиться наша міліція, було багато кадрових питань. Тому, я думаю, він буде нас інформувати, що зроблено, в якому стані міліція, можливо, буде ставити питання, яка підтримка потрібна сьогодні міліції. Не буде об’єктивно сьогодні давати позитивну, чи негативну оцінку, тому що не буває так: «прийшов, побачив, переміг». Оцінку даватимемо дещо пізніше».

А представник Президента у парламенті Роман Зварич в інтерв’ю Радіо Свобода так охарактеризував роботу нового керівника МВС таким чином: «Надто політизовано. Я не бачу великих змін, принаймні на краще».

Міністром внутрішніх справ Василь Цушко став у перший день зими. Того дня Верховна Рада проголосувала за відставку міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та тодішнього головного міліціонера Юрія Луценка. Серед видимих перемін, які приніс із собою новий міністр, – зміна начальників міліцейських управлінь у 12 областях України, а також у Києві та Севастополі.

У виступі у Верховній Раді керівник МВС Василь Цушко розкритикував роботу свого попередника – Юрія Луценка: «Статистичні дані, які озвучувались протягом двох років, треба було слухати з калькулятором у руках. Позитивні – ділити на два, негативні – помножити, щоб мати більш-менш реальну картину».

Кадрові зміни у системі МВС Василь Цушко пояснив відсутністю у відомстві професіоналів.

Колишній бютівець Василь Онопенко очолив Верховний Суд України у жовтні минулого року.

Голова Верховного Суду України під час свого виступу у Верховній Раді заявив, що необхідно забезпечити порядок фінансування судової влади, який би реально гарантував її незалежність.

За словами Василя Онопенко, відносно серйозною є проблема касаційного перегляду судових рішень попередніх інстанцій у Верховному Суді: «Нерозумно, несправедливо, коли судді Верховного Суду розглядають справи про користування туалетом, справи про стягнення штрафів у розмірі 40-100 гривень».

Голова Верховного Суду вважає, що необхідно в законодавчому порядку змінювати цю ситуацію. Василь Онопенко наголосив, що Верховний Суд повинен займатися реформуванням судової системи, а не розглядом дрібних справ.
XS
SM
MD
LG