Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане невигідним користуватися піратською продукцією в Україні?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна прагне послідовно захищати права інтелектуальної власності. В цьому зараз у Вашингтоні делегація Державного департаменту інтелектуальної власності переконує учасників Третього засідання українсько-американської Міжвідомчої координаційної групи. Натомість багато експертів із песимізмом дивляться на майбутнє ліцензійної продукції.

Знищення піратської продукції.
За словами голови Державного департаменту інтелектуальної власності Миколи Паладія, Україна максимально наблизила своє законодавство щодо захисту прав інтелектуальної власності до світових стандартів. Забезпечені також механізми, які практично унеможливили піратство українського виробника.

За останні 5 років, зазначив Микола Паладій, Держдепартамент під час перевірок не встановив жодного випадку випуску піратської продукції в Україні. Все піратське, що є в Україні, за його словами, вироблене у Китаї, Тайвані, Росії, Білорусі чи Молдові. Микола Паладій стверджує, що Україні нарешті вдалось позбутися іміджу злісного порушника прав інтелектуальної власності у світі.

До 8-ми років позбавлення волі

В інтерв''ю Радіо Свобода пан Паладій зазначив: «У нас зараз до 8-ми років позбавлення волі. Ми тільки наприкінці минулого року посилили кримінальну відповідальність. Ми зараз посилюємо роботу міліції, податкової адміністрації. Наші державні інспектори вилучають сотні тисяч дисків. Ми це показуємо по телебаченню. Ми працюємо через університети. Ми пояснюємо студентам, що не потрібно купувати піратське. Невідомо, що це за гроші, куди вони підуть. Можливо, ці кошти підуть у тероризм, можливо, у наркотики».

Натомість економіст Олег Івченко вважає, що в Україні вкрай мало зроблено для захисту прав інтелектуальної власності. На його думку, держава має недостатньо ефективне законодавство щодо цього. Але головна причина процвітання піратів, на переконання експерта, у бідності українців. Олег Івченко наголошує: «Немає жодних економічних передумов для того, щоб здійснювалась боротьба з піратською продукцією. Справа в тому, що наше населення, на превеликий жаль, не має грошей, щоб купувати ліцензійну продукцію, яка є досить дорогою у порівнянні з піратською продукцією».

За Україною пильно стежать

Тим часом Міжнародний альянс із захисту інтелектуальної власності включив Україну до списку країн, за якими потрібно пильно стежити в плані виробництва піратської продукції. За даними Aльянсу, у 2006 році збитки від діяльності українських піратів склали 320 мільйонів доларів.

21 березня у Верховній Раді України мають відбутися слухання на тему: "Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG