Доступність посилання

ТОП новини

Чеська культура проти тоталітаризму.


Оксана Пеленська Прага, 23 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тиждень у Празі триває фестиваль «Культура проти тоталітаризму». Його гаслом є слова з Біблії «Мене Текел», що означають «рахунок, усвідомлення і покарання зла». Мета фестивалю – нагадати суспільству, особливо молоді про злочини комуністичного режиму в Чеській Республіці.

Фестиваль культури в боротьбі з тоталітарними режимами – нацизмом і комунізмом, організували громадське об’єднання «Мистецтво без бар’єрів», Конфедерація політичних в’язнів Чехії та празька мерія.

Не забуваймо злочинів комунізму!

Слова зі старого Завіту «Мене, мене, текел, уфарзін» – це слова попередження тим, хто забуває історію, хто не хоче визнати злочинів минулого.

Фестиваль триває тиждень, і кожного з семи днів організатори закликають сучасників оживити пам’ять, згадати про жертви, не забути злочинів комунізму.

Такі акції потрібні, переконаний голова громадського об’єднання «Культура без бар’єрів» Ян Ржежіха: «Фестиваль проти тоталітаризму, зла й насильства проводиться заради народної пам’яті. Я кілька разів зустрічався з дивовижними людьми – членами Конфедерації політичних в’язнів. Ці люди мають надзвичайну внутрішню етичну і моральну силу, їхній заповіт потрібно передавати далі, а ми, на жаль, так мало знаємо про ці часи. Я приємно здивований, що до наших акцій є такий великий інтерес».

У програмі фестивалю виставки документів, що засвідчують злочини комунізму, зустрічі молоді з політв’язнями, розмови студентів із правниками, які роз’яснюють протиправну, антинародну політику тоталітарних режимів, документальні фільми про долі дисидентів.

Комуністичний режим півстоліття деформував громадську мораль

Речник Конфедерації політичних в’язнів Чехії Честмір Чейка стверджує, що ніколи не пізно говорити про комуністичний режим, який протягом півстоліття деформував громадську мораль.

Честмір Чейка: «Період влади комуністів – це півстоліття, три покоління, і це вплинуло на передачу інформації. Комунізм настільки ідеологічно переробив суспільство, що людям нині тяжко розібратись у минулому. З цього існує єдиний вихід: невпинно і дуже якісно і правдиво на всіх рівнях інформувати не лише молодь, а громадськість в цілому про наслідки минулого режиму і попереджати про небезпеку, яка чекає суспільство без пам’яті у майбутньому».

Тиждень культури проти тоталітаризму закінчується виступом голови Конфедерації політичних в’язнів Чехії Надєжди Кавалірової на Староміській площі Праги. Саме там 23 лютого 1948 року промову про перемогу комуністичного перевороту в Чехословаччині виголосив тодішній лідер комуністів Клемент Ґотвальд.
XS
SM
MD
LG