Доступність посилання

ТОП новини

Все, що погано лежить. Або досвід українського рейдерства: За 2 роки нападів рейдерів зазнали майже 3 тисячі вітчизняних підприємств


Віола Бурда, Олександр Лащенко “Рейдерство — загальна назва ланцюжка операцій, які за допомогою прогалин у законодавстві дозволяють отримати володіння капіталом (зазвичай підприємством). При цьому здійснюється виведення активів з володіння законних власників. Рейдерство — більш-менш законний, складний, високоінтелектуальний і високодоходний бізнес. Люди, що здійснюють рейдерство за замовленням зі сторони, називаються рейдерами". Комісія на чолі з першим віце-прем’єром Миколою Азаровим взялася дати відсіч так званому “рейдерству”. Ухвалили конкретні рішення щодо п’яти незаконно захоплених підприємств. Під “рейдерством” розуміють “заволодіння капіталом”, зазвичай – присвоєння собі підприємств. Причому, йдеться не про банальну прихватизацію, а формально законні методи поглинання активів. Одні експерти називають рейдерів “санітарами бізнесу”, інші – ділками, котрі використовують прогалини у законодавстві, підкуповують суддів, а іноді вдаються навіть до силових захоплень.

Хлопці, ви хто?

Ще рік-два тому маловідомий в Україні, та і в Росії, термін “рейдерство” зараз вживається у пресі не рідше, ніж наприклад, таке слово як “олігарх”.

З англійської “raid” перекладається, як “наліт”. Причому далеко не завжди мішенню атак рейдерів ставали малі підприємства. Іноді намагалися захопити активи у мільйони доларів. І часто рейдери діяли “шануючи Кримінальний кодекс”, як казав Остап Бендер.
“Рейдерство — цілеспрямована замовна заміна майнових прав на активи підприємства за допомогою неправомірних судових та адміністративних рішень із застосуванням психологічного та силового впливу".
(Василь Крутов, Спілка промисловців та підприємці).
По суті рейдерство – це поглинання одним підприємством іншого, або злиття двох підприємств. Частка законних угод щодо поєднання фірм в Україні становить лише 30-40 відсотків, інші випадки поглинання фірм – це незаконне рейдерство.

За два останні роки нападів зазнали понад дві тисячі вітчизняних підприємств. Такими є дані Української спілки промисловців та підприємців. Віце-президент Спілки Василь Крутов вважає, що “чорні”, протиправні рейдери завдають сучасному вітчизняному бізнесу великої шкоди. В Україні діють до 50 рейдерських угруповань. І більше, ніж успішно: “відбити” підприємство у попереднього власника вдається у 80 випадках зі 100. Це дуже високий показник, за оцінками експертів.Найголовніше — такий успіх “чорних” рейдерів серйозно перешкоджає розвиткові вітчизняного бізнесу.

Дехто називає рейдерів “санітарами бізнесу”. Мовляв, у бізнесі, як і у природі, “виживає найсильніший”. Хоча за всієї шкоди, якої завдають “чорні” рейдери, не варто забувати, що є й рейдери “білі”. Наприклад, стратегічні інвестори, що використовують законні шляхи поглинання менших підприємств.

Рейдерство по-рівненськи

Хмельницька АЕС
(xaes.org.ua)
В останній день старого, 2006 року, працівники управління будівництва Хмельницької АС поховали свого директора та голову правління Ігора Шевцова. Серце керівника не витримало численних судових позовів, звинувачень та наклепів, які у вигляді листівок були розклеєні у місті енергетиків Нетішині. А ще штурмів, які влаштовували невідомі люди в масках – вони називали себе новими акціонерами. Напередодні смерті Ігор Шевцов пояснював зацікавленість рейдерів:

ГЛАС НАРОДУ:
Як боротися з рейдерством?
Приватний підприємець, не схотів назватися:
- Хай відбирають ліцензію, якщо щось на підприємстві не так, незаконно. Бо це не діло: твій завод — приходять, захоплюють... Кому це сподобається?
Оксана, викладач екології:
- Будь-яке беззаконня — це неправильно. Якщо по закону все робити — то тоді все буде нормально.
Іван, пенсіонер:
- А що це таке — рейдерство? Перекладіть нашою мовою! Мене це не стосувалося, але будь-яка справа на користь Батьківщини — дай Бог, щоб воно було...
Вікторія, студентка юридичного факультету:
- Хай воно буде. Я так думаю: якщо нормальний хазяїн, то він і бізнес вестиме добре. Головне — утримати ці підприємства в руках українців, щоб вони працювали для суспільства...
Михайло, студент-програміст із Запоріжжя:
- Ви розумієте, тут така ситуація: підприємства мають буди в приватних руках, це моє переконання. Але в нас не так уже й легко купити підприємство... Тому і є ці рейдери, серед них є нормальні хлопці. Але є ж і такі, які беруть бейсбольну биту — і йдуть на підприємство. От з ними треба боротися...


“Є програма уряду про будівництво 11 блоків. Це мільярди, мільярди доларів. Це ласий шмат, і до нього кожен хоче притулитися.”

Схему, за якою рейдери хочуть відібрати підприємство, Ігор Шевцов знав наперед і пояснив енергетикам:

“Вони арештували наші акції, збори акціонерів не відбулися, а вони напишуть, що відбулися — і суд їм це підтвердить. А поки я докажу, що все не так, то вони вже й рішення винесуть”.

Як розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Рівному, скупівлею акцій будівельного управління займалися відомі тернопільські та рівненські підприємці. Втім, вони мотивували свої дії виключно турботою про трудовий колектив, захищаючи його нібито від фінансових зловживань з боку Ігора Шевцова. І у своїх звинуваченнях посилаються на прокуратуру – щоправда, плутаються, чи то Генеральну, чи то місцеву, чи то обласну. Тим часом, "Енергоатом" уже думає про заміну виконавця будівельних робіт на Хмельницькій та Рівненській АЕС, оскільки вважають, що довірити зведення ядерних об”єктів нестабільному колективу – просто небезпечно. Директор Рівненської атомної і голова міста Кузнєцовська Володимир Коровкін бідкається, що будівельники залишаться без роботи.

Рейдерський “дах”

В Україні “чорним” рейдерам завжди підігрують судді – вони надають “липові” рішення. А ці рішення в свою чергу вже є підставою для захоплення підприємства. Суддівська “частка” за підробне рішення часто окуповується судді такими грошима, яких він ніколи в житті не заробив би чесною працею, пояснила адвокат Тетяна Монтян. Особливо охоче співпрацюють з рейдерами, за її спостереженнями, провінційні вершителі справедливості. Але поки що ніхто з них не відповів за свої дії. З чого, констатує Тетяна Монтян, можна робити висновок: держава нічого не робить, щоб реформувати судову систему, яка, виходить, є надійним “дахом” для рейдерів. Щоб дати відсіч рейдерським акціям, уряд обіцяє посилити контроль над суддями і чиновниками. Як сказав Микола Азаров, щоб кожен суддя, котрий ухвалює незаконне рішення, знав: його персональна справа обов''язково буде розглянута вищою радою юстиції, а потім і парламентом.

Знати в обличчя

Центр досліджень корпоративних відносин вирішив розпитати у підприємців, кого вони вважають найвпливовішими рейдерами в України.

Озвучив результати в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода соціоаналітик Центру Микола Носов.

Відтак, результатами дослідження було виявлено, що в 2006 році найкрупнішими рейдерами України є: перше — це група “Приват”; друге — це “Фінанси і кредит”; третє – це консорціум “Альфа-груп”; четверте — це “Систем кепітел менеджмент” і “Укрсоцбанк”.

Але ці групи неможливо звинувачувати в тому, що вони є основні рейдери, тому що рейдерство повинне бути доведене по закону. Тільки на цьому можна робити висновки. Це дослідження було зроблене з суб’єктивного бачення експертів України.

Спокушають потенційних рейдерів і самі акціонерні товариства. Ті, що працюють непрозоро, іноді ігноруючи законодавство. Цим залюбки і користуються хижаки-рейдери. А охочих записатися до їхніх лав і збагатитися “на рівному місці” вдосталь – зайдіть до інтернету і побачите, скільки у всесвітньому павутинні анонімних пропозицій щодо організації рейдерських наступів.

Законом по беззаконню

Микола Азаров. Борець з рейдерством.
(© RadioSvoboda.Ua)
Комісія на чолі з першим віце-прем’єром Миколою Азаровим ухвалила рішення щодо п’яти незаконно, за її оцінками, захоплених підприємств. До їх числа входять Київське підприємство "Сатурн", Товариство “Олейна”, Львівська фірма "Провесінь". Микола Азаров запевняє, що всі посадові особи, які були причетні до захоплення цих підприємств, будуть покарані. До сьогоднішнього ж дня, за оцінками експертів, держава не розглядала рейдерство як системний злочин. Відтак нічого й не робила.

Тепер у Кримінальному кодексі може з’явитися окрема “антирейдерська” стаття. Більше того, “на підході вже , і “антирейдерський” закон. Такі першочергові кроки можна протиставити навалі “чорних” рейдерів, вважає секретар міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному захопленню підприємств Володимир Петренко. Закон уже прочитали урядовці і пропонуватимуть його парламентові як першочерговий. Як каже Володимир Петренко, для “чорних” рейдерів за їхні дії передбачається кримінальна та майнова відповідальність. Можливо, такий закон налякає рейдерів-любителів, у яких не надто надійний “дах”. Але рейдерство часто базується на пошуках шпаринок у законі і їх використанні. Тому навряд чи один наспіх ухвалений закон дозволить підприємцям, а особливо інвесторам, спокійно спати.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG