Доступність посилання

ТОП новини

Янукович натякає, що Президента має обирати парламент


Тетяна Ярмощук Київ, 26 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Поглиблення протистояння між Президентом та Прем’єром чи роздуми над майбутнім політичним устроєм? Віктор Янукович не виключає, що наступного разу главу держави обиратиме парламент, і заявляє, що шукатиме підтримки в опозиції.

Президентські вибори-2009, можливо, відбуватимуться у Верховній Раді, однак скасування всенародного волевиявлення можливе лише за згоди чинного Президента. Так вважає Прем’єр-міністр. Віктор Янукович заявляє, що у разі, якщо Віктор Ющенко стане “дестабілізуючим чинником у країні”, Прем’єр шукатиме підтримки в опозиції.

Представники ж антикризової коаліції апелюють, що для парламентсько-президентської республіки, вибори Президента парламентом – нормальні річ. Регіонал Дмитро Святаш в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що у традиційних моделях парламентсько-президентських республік існує така практика, як обрання Президента парламентом: “Я не бачу тут нічого страшного. Враховуючи те, що повноваження Президента обмежені сьогодні чинною Конституцією, думаю, нормальна практика, якщо парламент обиратиме Президента України. Але потрібно, щоб з цього приводу пройшла дискусія у суспільстві та парламенті. І головне, як обиратиметься Президент: простою чи конституційно більшістю”.

Сумнів перемогти на виборах чи реакція на дії БЮТу і “Нашої України”

Втім, представники “Нашої України”, почесним головою якої є Президент, не сприймають заяву Віктора Януковича серйозно. Борис Беспалий в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода сказав: “Сприймаю це, як його сумнів у спроможності виграти вибори. У наукових колах, колах конституціоналістів ведуться різні дискусії, різний пошук, а практично це навряд чи є актуально. Такі широкі реформаторські ідеї потребують широкого обговорення. Думаю, небезпека урядування Януковича не в його творчому пошуку, а в його антиконституційній практиці, коли він зараз намагається зі своєю командою узурпувати владу”.

Заяви Віктора Януковича про можливість перенесення президентських виборів у парламент – реакція на спільні дії Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України”. Таку думку Радіо Свобода висловив політолог Сергій Таран: “З цих спільних дій витікає можливість перевиборів. Оскільки ці політичні сили зараз дуже сильно на це орієнтуються. Ці події свідчать, що між Президентом і БЮТом існують домовленості щодо спільних дій, які спрямовані на перевибори. Якщо зараз “Наша України” і БЮТ радикалізуються у бік перевиборів, то Партія регіонів може радикалізуватися у бік комуністів, говорячи про те, що можливо у нас обиратимуть Президента парламентом. Це буде хід суто в бік парламентської республіки”.

Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” підписали угоду про об’єднану опозицію. Спільна мета – домогтися проведення дострокових парламентських виборів та виборів до місцевих рад.
XS
SM
MD
LG