Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні в понеділок обговорять нові санкції проти Ірану


Зиновій Фрис Прага, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні представники країн-постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина проведуть у Лондоні зустріч, на якій обговорять нові санкції проти Ірану. За словами заступника державного секретаря Сполучених Штатів Ніколаса Бернса, результатом зустрічі має стати нова резолюція ООН із санкцій проти Ірану.

Іран останніми місяцями не лише не зупинив збагачення урану. Він, навпаки, розширив розробку своєї ядерної програми й домігся того, що тепер може отримувати промислові обсяги плутонію. У п’ятницю президент Ірану Махмуд Ахмадінежад пообіцяв, що реалізація ядерної програми триватиме попри все.

У неділю іранський лідер виступив зі ще войовничішою заявою і порівняв ядерну програму країни з потягом, що втратив гальма, а тому ходу назад немає.

Держсекретар США Кондоліза Райс з цього приводу заявила, що Іран потребує кнопки «стоп», а не ходу назад.

Іран готовий і до війни, і до переговорів з міжнародним співтовариством

Один із заступників іранського міністра закордонних справ Манучер Мохаммаді заявив, що вони приготувалися до будь-якої ситуації, навіть до війни.

Разом з тим, Іран заявляє про те, що хоче вести з Заходом переговори. Посол Ірану при МАГАТЕ Алі Асгар Солтані переконував днями світ: «Ми повною мірою співпрацюємо з МАГАТЕ. І ми пропонуємо всьому світові здійснювати тиск на тих, хто не сідає за стіл переговорів. Давайте вирішимо проблему шляхом діалогу і переговорів, а не санкцій і резолюцій чи конфронтації».

США за дипломатичне вирішення і не виключають силового тиску. Невідомо, як поведуть себе Китай і Росія

Про дипломатичне вирішення іранської проблеми говорив і віце-президент США Дік Чейні. Однак він не виключає і силового впливу на Іран, якщо той пробуватиме будь-що заволодіти ядерною зброєю. Віце-президент Чейні, зокрема, сказав: «Буде серйозною помилкою, якщо така країна як Іран стане ядерною державою».

Щоб цього справді не сталося, нинішня зустріч у Лондоні і має на меті розробку ще суворіших санкцій проти Тегерана. Вони ляжуть в основу нової резолюції Ради Безпеки. Серед заходів, які пропонують дипломати, заборона поїздок іранських посадовців, фінансово-банківські та інші санкції.

Росія тим часом піддала сумніву доцільність подальших санкцій проти Ірану. Посол Росії при ООН Віталій Чуркін наголосив, що метою має бути дипломатичне вирішення іранських ядерних амбіцій.

Оглядачі все ж висловлюють сподівання, що і Росія, і Китай підтримають суворі санкції проти Ірану, бо вони захочуть залишитися міжнародними гравцями.

Матеріали до теми:

• Санкції і дипломатію стосовно Ірану використовуватиме світова спільнота. • Іранська ядерна програма. Чи залишився шанс для дипломатії? • Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН. • Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.
XS
SM
MD
LG