Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 26 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня стратили останнього імператора ацтеків, Польща втратила державність, а у Нью-Йорку вибухнула 600-кілограмова бомба.

26 лютого 1552 року за наказом іспанського конкістадора Кортеса в Теночтитлані стратили Гватемозіна, 27-річного імператора ацтеків, племінника імператора Монтесуми, останнього правителя Ацтекської імперії.

1832 – Російський імператор Микола I замінює конституцію Царства Польського 1815 року на "Органический статут", котрим ліквідує елементи польської державності. Польща позбавляється власної армії та сейму і зберігає лише адміністративну автономію.

1919 – За рішенням Конгресу США Великий Каньйон, унікальний гірський масив вздовж ріки Колорадо довжиною 320 кілометрів з практично вертикальними береговими скелями заввишки до 1800 метрів, отримує статус Національного парку.

1939 – У Москві розстрілюють колишніх комуністичних лідерів радянської України: Павла Постишева, першого секретаря ЦК КП(б) України, Станіслава Косіора, генеральнного секретаря ЦК КП(б)У, Власа Чубаря, голову Раднаркому України. Всі вони посмертно реабілітовані.

1991 – Після стогодинної наземної операції союзників вся територія Кувейту звільнена від іракських військ. Цього ж дня президент Іраку Саддам Хусейн оголошує про те, що іракські війська добровільно залишили територію сусідньої держави.

1993 – Шестеро осіб гине і більше тисячі поранені в результаті вибуху 600-кілограмової бомби, закладеної у гаражі нью-йоркського Світового торгового центру. На місці вибуху утворилась воронка діаметром 70 метрів, а завдані збитки були оцінені в 591 млн доларів. Бомбу підклала і підірвала група з 15 мусульманських терористів на чолі з д-ром Шейком Омаром Рахманом.

А у 1995 фіаско закінчилась миротворча місія сил ООН у Сомалі — цього дня поблизу Могадішо висадилась перша група з 1800 військових для евакуації миротворчого контингенту ООН, який за три роки не зміг не лише забезпечити мир у цій найбіднішій у світі країні, але й ув''язався в партизанську війну з військами правлячого в Сомалі диктатора генерала Айдіда, зазнавши невдач і людських втрат.
XS
SM
MD
LG