Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єри України та Словаччини домовилися про відновлення роботи міжурядової комісії


У понеділок Україну з офiцiйним вiзитом відвідав прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фiцо. Прем''єр-міністр Віктор Янукович на зустрічі із прем''єром Словаччини Робертом Фіцо заявив також, що Україна розраховує на підтримку Словаччиною Євразійського нафтотранспортного коридору. Прем''єри повідомили також, що досягнули політичну домовленість про збільшення експорту української електроенергії в Словаччину.


У понеділок Україну з офiцiйним вiзитом відвідав прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фiцо.

На прес-конференції після завершення переговорів, прем’єр-міністр України Віктор Янукович висловив стурбованість тим, що впродовж останніх 5 років засідання міжурядової комісії не відбувались.

Як повідомив Віктор Янукович, прем’єри домовились провести засідання не пізніше, ніж через три місяці.

У свою чергу Роберт Фiцо висловив переконання, що 2007 рік стане роком інтенсифікації відносин між двома країнами. Він повідомив, що Словаччина очікує на візит найближчим часом прем’єр-міністра Януковича. За його словами, у травні очікується візит до Словаччини голови Верховної Ради України Олександра Мороза для участі в засіданні голів парламентів країн-членів ЄС. Крім того, за його словами, заплановано візит Президента України Віктора Ющенка до Словаччини.

Прем''єри повідомили також, що уряди України й Словаччини досягнули політичну домовленість про збільшення експорту української електроенергії в Словаччину.

Роберт Фіцо наголосив, що Словаччина зацікавлена в збільшенні поставок української електроенергії після виведення цього року з експлуатації 2-х блоків АЕС. Україна пропонує Словаччині спільно модернізувати електромережі для збільшення експорту електроенергії в Словаччину.

Віктор Янукович також зазначив, що Україну хвилює тенденція скорочення українського експорту в Словаччину. А Роберт Фіцо висловив думку, що, незважаючи на збільшення обсягів торгівлі між Україною й Словаччиною, нинішній її рівень не відповідає потенціалу двох країн.

Прем''єр-міністр Віктор Янукович на зустрічі із прем''єром Словаччини Робертом Фіцо заявив також, що Україна розраховує на підтримку Словаччиною Євразійського нафтотранспортного коридору.

За словами Януковича, український уряд недавно ухвалив програму диверсифікованості поставки нафти в Україну на період до 2015 року: «Ми розраховуємо на підтримку з боку уряду Словаччини в проведенні цього експерименту й реалізації проекту в цілому».

У свою чергу, словацький прем’єр Фіцо зазначив, що Словаччина зацікавлена в диверсифікованості поставок енергоносіїв й, зокрема, у транспортуванні легкої каспійської нафти нафтопроводом "Дружба" до Словаччини й інших європейських країн. Водночас, він зазначив, що словацька Trans Petrol, що є оператором словацької ділянки нафтопроводу "Дружба", приватизована, і уряд Словаччини не має ефективного контролю над цим підприємством. Однак, він висловив надію, що найближчим часом це питання буде вирішене за участю російських інвесторів.
XS
SM
MD
LG