Доступність посилання

ТОП новини

Запорізький «Водоканал» забруднює Дніпро.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Міськводоканал» Запоріжжя – найбільший забруднювач водоймищ в області, принаймні так стверджують екологи. Справа в тому, що Запорізький «водоканал» почав реконструкцію своїх очисних споруд, через це викиди так званих аварійних, тобто неочищених, стоків у річку Дніпро збільшились удвічі.

У «Водоканалі» факт забруднення Дніпра не заперечують, але вважають, що про загрозу екології говорити передчасно.

Представник КП «Міськводоканал» Павло Репетун розповів: “Наразі роботи тривають на першій технологічній лінії, а в експлуатації – друга. Тому стоки проходять тільки половину очистки, тобто у нас одна схема не працює… Але говорити про те, що у Дніпро виливають вельми велику кількість викидів, я не можу”.

Реконструкція і запуск очисних споруд, за найоптимістичніших прогнозів, завершиться лише у березні-квітні цього року. У найкращому випадку введені в експлуатацію очисні споруди почнуть працювати на повну силу тільки через 9 місяців, розповіли Радіо Свобода в управлінні з питаннь екології Запорізької міської ради. Саме стільки часу потрібно для запуску блоку біологічного очищення стоків.

Міськрада погрожує санкціями

Фахівці наводять цифри – щодоби неочищеними проходить близько 40 тисяч кубометрів стоків. Екологи запевняють: забруднення річки Дніпро у таких обсягах загрожує перетворитись на катастрофу.

Головний фахівцеь управління з питаннь екології Запорізької міської ради Наталія Донець каже: якщо до 1 березня забруднення Дніпра не припиниться, екологи будуть змушені вжити найсуворіших заходів: “Після цього терміну викиди мають бути на рівні норми, тобто стоки мають очищуватись. Тому, у разі порушення терміну, вони будуть сплачувати в п’ятикратному розмірі понаднормові викиди”.

Таким станом речей занепокоєні в Запорізькій облдержадміністрації. Посадовці говорять про необхідність негайного вирішення цієї проблеми, за допомогою вже звернулись до Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Перший заступник голови ОДА Олександр Бережний заявив: “Голова Запорізької ОДА Червоненко Євген Альфредович на зустрічі з прем’єром першим обговорив саме це питання. Це дійсно велика проблема, і загроза того, що в теплу пору року може виникнути епідемія інфекційних захворювань”.

Запорізькі екологи стверджують, що забруднення Дніпра відчують уже навесні не лише мешканці Запоріжжя, але й усі населені пункти області, які беруть воду з Дніпра.
XS
SM
MD
LG