Доступність посилання

ТОП новини

У виборах парламенту Естонії візьме участь менше половини виборців?


Людмила Пилип Рига, 26 лютого 2007 року (RadioSvoboda.Ua). Парламентська передвиборча кампанія в Естонії вийшла на фінішну пряму – до виборів залишилось менше тижня. Незважаючи на те, що громадянам Естонії надається можливість попереднього голосування, місцеві експерти прогнозують досить незначну активність виборців на парламентських виборах 4 березня.

Згідно з Конституцією, Естонія є парламентською країною і законодавча влада належить Державним Зборам –– однопалатному парламенту, по-естонські Рійгікогу, до складу якого входить 101 депутат. На парламентських виборах, які відбудуться в Естонії 4 березня, балотуються 970 кандидатів в депутати від 11 партій і 5 незалежних кандидатів.

Голосують також через інтернет і пошту

Для того, щоб полегшити виборцям можливість віддати свій голос за обраного депутата чи партію, в Естонії застосовують кілька способів голосування. Минулого тижня відбулось попереднє голосування в повітах Естонії для тих, хто в день виборів перебуватиме за межами задекларованого місця проживання. Сьогодні розпочався другий тур попереднього голосування на виборчих дільницях, який триватиме до 28 лютого.

А власники спеціальних електронних засобів та ідентифікаційної картки можуть проголосувати в інтернеті. Також є можливість проголосувати поштою. Громадяни Естонії, які постійно живуть за кордоном, голосуватимуть у 37-ми дипломатичних представництвах, у тому числі і в Києві.

Виборча система потребує вдосконалень

Водночас, в країні сперечаються щодо необхідності удосконалення виборчої системи. В першу чергу це стосується того, що нині депутатів до парламенту можуть обрати шляхом самовисування, партійного списку, а також висуванням від округу.

У цих виборах будуть використані новітні електронні технології. І саме це може стати певною проблемою, вважає представник Центристської партії Володимир Віргман: „Центристська партія бачить окрему небезпеку у тому, що можна проводити голосувати по інтернету, а в подальшому можливо і по мобільному телефону. Ми побоюємось, що включення цих технологій може призвести до „ефекту Делфі”, коли важко буде перевірити, як реально проголосували ті чи інші виборці. Цей процес має пророблятися дуже ретельно, не ради того, щоб нас ставили як приклад, що ми вводимо нові технології, а в тому сенсі, що у нас активний виборець, який хоче взяти участь у виборах”.

Виборці розчаровані й тому пасивні

За даними Національного реєстру Естонії в парламентських виборах можуть взяти участь 940 тисяч виборців. На думку естонського політолога, дослідника громадської думки Паніка Хяммала, виборча активність на нинішніх виборах буде нижчою, ніж на попередніх, і складе лише 42%. Він вважає, що низька активність свідчить про своєрідний протест виборців, які вважають, що не можуть впливати на політику в країні.

Президент Естонії Томас Хендрік Ільвес у своїй промові з приводу 89-ї річниці Естонської Республіки, яку відзначали 24 лютого, зазначив, що на парламентських виборах слід оцінити діяльність народних представників і закликав виборців зробити мудрий вибір.
XS
SM
MD
LG