Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав працюючих та работоргівля у державах ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Практично в усіх країнах Євросоюзу існує торгівля людьми, багато жінок і дівчат для продажу вивозять з країн колишнього СРСР, у тому числі з України і Молдови. Про це пише Міжнародна конфедерація профспілок у доповіді “Проблеми основних прав робітників у Євросоюзі”. Конфедерація вказує і на те, що в ЄС існує експлуатація дітей та дискримінація жінок на робочому місці.

Німеччина – повія в одному з публічних домів Берліну.
Фактично всі країни Євросоюзу мають більші чи менші проблеми з торгівлею людьми, яких примушують працювати та займатися проституцією. За даними Міжнародної конфедерації профспілок, торгівля жінками з країн колишнього СРСР відбувається, принаймні, у 8-ми країнах ЄС – Данії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Словаччині, Польщі, Португалії та Румунії. В останніх трьох країнах переважає торгівля українками і молдаванками.

Примусова і вимушена проституція

Голова департаменту економічної політики Міжнародної конфедерації профспілок Джеймс Говард пропонує країнам Євросоюзу приділяти цій проблемі більше уваги: “Уряди повинні зробити це більшим пріоритетом. Вони повинні мати набагато більше перевірок у районах “червоних ліхтарів” у тих країнах, де відбувається експлуатація людей. Щоб запобігти торгівлею людьми, уряди повинні мати домовленості про співпрацю з країнами, переважно з яких приїжджають жінки і дівчата. Уряди повинні також допомагати країнам походження економічно розвиватися, щоб там створювалися кращі робочі місця. Адже люди вимушені себе продавати, маючи такий маленький вибір”.

Втім, примусова праця в країнах Євросоюзу існує і в інших галузях. Так, декілька держав ЄС примушують ув’язнених без їхньої згоди працювати на приватні підприємства, де вони отримують менше від мінімальної зарплати і не мають соціального захисту.

Експлуатація дітей

Тривожною виглядає і ситуація з дитячою працею – її використовують майже в усіх країнах Євросоюзу. Здебільшого неповнолітніх примушують працювати на неофіційних роботах, у сільському господарстві і в родинному бізнесі. А в кількох країнах, насамперед, у Болгарії, Польщі, Румунії, Італії і Португалії, діти працюють і в офіційному секторі економіки. Неповнолітні задіяні також у проституції, їх залучають до кримінальної діяльності і жебрацтва.

Дискримінація жінок та етнічних груп

На робочих місцях ображають представників національних меншин, насамперед циган. Слабка стать також зазнає дискримінації – жінки заробляють у середньому на 40 відсотків менше, ніж чоловіки, вони частіше виявляються безробітними і слабко представлені на вищих посадах. Економічна дискримінація жінок особливо відчутна в східноєвропейських країнах ЄС. Якими є причини такого ставлення до слабкої статі?

Джеймс Говард: “Причини цього є, можливо, більш соціальні – це несприятливі давнішні традиції культури. Але навіть якщо причини є соціальні, вплив є економічним, це спричиняє нижчі життєві стандарти для жінок”.

За словами Джеймса Говарда, країни Євросоюзу повинні більше дбати про рівну оплату для жінок і зробити це пріоритетом для політики країн ЄС – як на європейському, так і на національному рівнях.

Матеріали до теми:

• Тіло на продаж - українки та молдаванки популярний товар серед торговців людьми. • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами. • Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування. • Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист. • Human Rights Watch: Європейський Союз – лідер у захисті прав людини.
XS
SM
MD
LG