Доступність посилання

ТОП новини

«Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран.


Людмила Ваннек Слухати: Прага, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шість провідних держав світу обговорюють у Лондоні, що робити зі санкціями проти Ірану, який відмовився виконати вимогу Ради Безпеки ООН припинити збагачення урану. Напередодні іранський президент Махмуд Ахмадінеджад заявив, що його країна володіє технологією для виробництва ядерного палива.

Іран -- протести проти США та Великої Британії. Тегеран, 22 лютого 2007 р.
Про що домовляться у Лондоні представники п''яти країн постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччини, сьогодні ще навряд чи буде відомо, але перед відльотом до Лондона деякі чільні урядовці цих країн (зокрема США та Росії) зробили недвозначні заяви.

Лавров поспілкувався з Путіним

Позицію Росії у переговорах у Лондоні обговорював із Владіміром Путіним міністр закордонних справ Сєргєй Лавров, який сказав президенту: «Почастішали і турбують прогнози, передбачення про те, що по Ірану будуть завдані удари (і зокрема, такої можливості допустився у своїх недавніх висловлюваннях віце-президент Сполучених Штатів. Тому ми робитимемо все, згідно з тією лінією, яку Ви визначили, відповідно до Ваших звернень і до іранського керівництва, відповідно до Ваших контактів із лідерами країн, що входять до шістки – ми будемо робити все, щоб вийти на переговорне рішення».

Говорячи про висловлювання віце-президента США, пан Лавров мав на увазі виступ два дні тому Діка Чейні, який, перебуваючи в Австралії, не виключив силового впливу на Іран, якщо той спробує створити ядерну зброю.

Іран готовий «навіть до війни»?

Заступник міністра закордонних справ Ірану Манучехр Мохаммаді повідомив у неділю, що його країна готова «навіть до війни». А президент Ірану Махмуд Ахмадінеджед, виступаючи на зустрічі з духовенством та ідеологічними працівниками силових структур, заявив: «Іран розробив технологію виробництва ядерного палива, і рух Ірану на цьому шляху подібний до руху потягу по колії в одному напрямку, коли немає місця, щоб зупинитися, немає заднього ходу і немає гальм – розібрали і задній хід, і гальма».

Реагуючи на такі заяви, держсекретар США Кондоліза Райс відповіла: «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП».

Перед відльотом до Лондона пані Райс наголосила: «Іран кидає виклик всій міжнародній спільноті. Він має змінити свою позицію, і тоді ми зможемо сісти за стіл переговорів із представниками цього режиму. Я уже казала, що готова зустрітися з іранською стороною у будь-який момент – як тільки Тегеран припинить роботи зі збагачення урану».

І вже у понеділок надійшло повідомлення, що «Тегеран вітає справедливі переговори» як засіб вирішення існуючих суперечок.

«Якщо американці передадуть по офіційних каналах пропозицію про початок переговорів з Іраном і буде зрозуміло, що переговори стануть логічними і конструктивними, ми готові позитивно розглянути таку пропозицію», – заявив цього дня секретар Вищої ради нацбезпеки Ірану Алі Ладіржані. Він закликав учасників лондонської зустрічі утриматися від «ворожої поведінки» щодо Ірану.

Розмова у Лондоні буде гострою

Сполучені Штати виступають за суворіші економічні санкції проти Ірану – на додаток до тих, які були накладені вже у грудні. Розмова у Лондоні буде гострою, бо Росія та Китай не підтримують такого кроку, а виступають лише за дипломатичне вирішення проблеми.

Днями колишній президент Ірану Рафсанджані пообіцяв міжнародній спільноті: «Ми готові дати вам повні гарантії, всі ми: наші чиновники, наш дорогий лідер Хаменеї — всі ми свідомі того, що якщо наші переговори будуть іти за правильних умов, ви самі впевнитеся, що іранська ядерна програма не містить у собі нічого іншого, ніж те, що ви самі називаєте правом Ірану на мирне використання атому».

Нові санкції проти Ірану можуть означати повний чи частковий розрив із ним економічних та дипломатичних відносин, припинення всіх видів сполучення тощо. Чи до цього дійде, стане відомо вже найближчим часом.

Матеріали до теми:

• У неділю Іран запустив у космос першу ракету. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми. • Санкції і дипломатію стосовно Ірану використовуватиме світова спільнота. • Іранська ядерна програма. Чи залишився шанс для дипломатії? • Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН. • Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG