Доступність посилання

ТОП новини

Польський заповідник проти автотраси.


Єва Поштар Варшава, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю дійшло до апогею двотижневого протистояння польських екологів та жителів містечка Августув, що на північному сході Польщі. Йдеться про побудову тут 17- кілометрової траси через заповідник. Цей проект є частиною міжнародного транспортного коридору Via Baltica, що має поєднати Польщу з країнами Балтики. Екологи стають на захист природи, тобто долини річки Розпуда. Тоді як мешканці Августува хочуть, щоб вивели з-під їхніх вікон дорожній рух потужних вантажних автомашин. Екологів підтримала Єврокомісія. Тим часом, у понеділок до Брюсселя на переговори з ЄС відбув польський міністр довкілля.

Учасники акція протесту на захист заповідника.
Мешканці містечка Августув, озброєні свічками і хрестами, протестували в неділю проти екологів, які розташували там наметове містечко і вже другий тиждень протестують проти побудови автотраси в долині річки Роспуда. Ця долина є частиною Мазурського заповідника.

Вантажівки – загроза людському життю

«Екологи геть», – скандували місцеві жителі, махаючи хрестами. Ці хрести представляли всіх тих, хто загинув на небезпечних польських дорогах. У цьому регіоні дуже високий рівень комерційного транспорту, і багато людей уже загинули під колесами вантажівок. А запропонована траса має повністю обійти Августув.

Жителі містечка вигукували: – Геть звідси ! Вертайте до своїх домівок! – Дайте нам жити ! Маємо на це таке само право! Людина цінніша якоїсь квіточки !

ЄС на боці екологів і погрожує штрафом

Зі свого боку, екологи заявляють, що вони не проти самого автошляху, вони лише не хочуть, щоб дорога проходила серединою заповідника. Речник екологічної організації "Greenpeace" Яцек Вінярський наголосив: "За нами усі аргументи, здоровий глузд, науковці, Євросоюз. Чого ще треба, щоб у цій країні зрозуміли, що автошлях не може проходити долиною річки Роспуда".

Екологи зазначають, що побудова автотраси буде екологічним злочином, вона порушить екологічні правила Європейського Союзу.

Минулого тижня прем’єр Польщі Лех Качинський закликав провести місцевий референдум у цьому питанні. А представники Європейського Союзу заявили, що Польща мусить дотримуватися європейського законодавства стосовно заповідників, без огляду на результати референдуму. ЄС також попереджає, що звернеться до Європейського Суду, щоб заблокувати проект будови. Крім того, Польщі загрожуватиме чималий штраф, якщо трасу таки збудують.

Перша леді Польщі підтримала екологів

У неділю в усіх більших містах Польщі відбулися мітинги проти побудови автотраси. Учасниця одного із "зелених" мітингів у Польщі сказала: "В Німеччині зі спеціальної висоти показували мені останню натуральну луку в цій країні. У Голландії за квиток до лісу я платила три євро. Я не хочу такого майбутнього для Польщі".

А оглядачі, тим часом, запитують, чи допоможе вирішити проблему заповідника "Долина Роспуди" той факт, що до екологів приєдналася Марія Качинська, дружина польського президента.
XS
SM
MD
LG