Доступність посилання

ТОП новини

«Кожний має боятися свого начальника...», – в.о. президента Чечні Рамзан Кадиров.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До сьогодні спостерігачі дискутують щодо призначення Кремлем виконувачем обов’язків президента Чечні Рамзана Кадирова – сина Ахмада Кадирова, якого підірвали на стадіоні у Грозному в 2004 році. Рік тому молодший Кадиров став прем‘єром Чечні, а попереднього місяця, поки що тимчасово, сів у президентське крісло. 30-річний чеченський керівник дав ексклюзивне інтерв‘ю Радіо Свобода.

Рамзан Кадиров
Кажуть, що навіть заклятий ворог Рамзана Кадирова в Лондоні — міністр закордонних справ Ічкерії Ахмет Закаєв — із розумінням поставився до призначення Рамзана в.о. президента республіки. Закаєв висловив російським ЗМІ упевненість, що Кадиров-молодший буде ставитися до «ічкерійців» із розумінням. Як пишуть російські газети, вже другого дня на новій посаді глава поставив завдання перед силовиками – знищити все ще наявних лідерів повстанців у Чечні.
Р.С.: Як він оцінюєте свого попередника, відправленого у відставку Путіним, дотеперішнього президента республіки Алу Алханова?

Р.К.: Алу зробили міністром, генералом і президентом люди, котрих називають «командою Кадирова». Тому ми його всіляко оберігали... Але у його оточенні діяли всупереч чеченському менталітетові... Врешті-решт я йому сказав: ти проводиш невірну політику, ти не корисний нашому народові, ти мусиш виправитися... Але що не кажи, він не сприймав. Тому я вважаю дуже правильним його відхід.

Р.С.: Що ви можете сказати про суперечки з Москвою щодо нафти?

Р.К.: Що стосується розмов про чеченську нафту, то ми кажемо: давайте цю нафту куди завгодно, але гроші за неї присилайте в наш бюджет... Минулого року із бюджету Росії нам видали 19 мільярдів рублів. Ми ж просили 6 мільярдів.

Р.К.: Чому ви берете участь у цій боротьбі в Чечні?

Р.К.: Я взявся за зброю, тому що чеченець. Спочатку вахабіти-шайтани, що прийшли до нас, заявляли, що ми маємо бути не чеченцями, а арабами, душманами, афганцями... Потім вони прийшли – мучили чеченський народ... Ось ми з тих, хто не витримав знущань над чеченцями і виступив проти них.

Р.С.: Про вас кажуть, що ви сієте страх. Ви створюєте культ?

Р.К.: Якщо ти керівник – тебе мають боятися. Чому? Не тому, що будуть тобою побиті. А має боятися, що своєю роботою підірве довір’я... Ось чого має людина боятися. А що таке культ особи, я довідався лише нещодавно. Звернув увагу на це лише тоді, коли про це почав говорити наш симпатичний генерал Алу...

Р.С.: Де ви берете гроші на відновлення Чечні?

Р.К.: На відновлення міста Аргуна пішло понад мільярд рублів. Із них 840 мільйонів ми знайшли самі. Як знайшли? Ми порозмовляли з тими, хто має гроші, і попросили допомогти у відновленні зруйнованої спаленої Чечні... Відгукнулися люди з чеченським менталітетом – Джабраїлови, Байсаров, Гуцерієв... За рахунок суботників /белхі/ відновили Ґудермес. А на відновлення Грозного на сьогодні федеральний центр не два жодного рубля. Не включив ці кошти навіть у програму.

Р.С.: Що ви думаєте про долі чеченських біженців?

Р.К.: Я сам, маючи в Москві найкращий номер у готелі, найкращий автомобіль для поїздок, вишукану їжу, – і то через три дні хочу повернутися додому... І я знаю: всі, хто покинув батьківщину, включно із давніми біженцями — вони покинули вітчизну з вини тих, хто очолив чеченський народ, — чеченці мають готуватися повернутися додому. А ми будемо трудитися для влаштування їхнього життя.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG