Доступність посилання

ТОП новини

США можуть скоротити військову допомогу Пакистану


Сергій Куделя Вашингтон, 27 лютого, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати Америки можуть зменшити обсяги фінансової допомоги Пакистану у випадку подальшої відсутності прогресу у боротьбі проти Талібану та Аль-Каїди. Таке попередження висловив віце-президент США Дік Чейні під час його вчорашньої зустрічі із президентом Пакистану Первезом Мушаррафом.

За словами Чейні, рішення скоротити допомогу може ухвалити демократична більшість у Конгресі США, яка вважає пакистанське керівництво недостатньо рішучішим у боротьбі з терористичними організаціями. А проблеми співпраці Пакистану із Афганістаном віце-президент США обговорить сьогодні із афганськими лідерами у Кабулі.

Пакистан займає п’яте місце у світі за обсягами отримуваної зі США фінансової допомоги

Наступного року президент США Джордж Буш пропонує надати Пакистану 785 мільйонів доларів. З них майже половина – 300 мільйонів – передбачені для боротьбі із радикальними ісламськими угрупованнями. Однак демократи у Конгресі США вважають недостатніми дії Президента Мушаррефа у боротьбі з тероризмом і погрожують скоротити фінансову допомогу Ісламабаду.

Білий Дім, який уже давно занепокоєний активністю Талібану у Пакистані, скористався позицією демократичної більшості аби посилити тиск на пакистанське керівництво. Під час переговорів з генералом Мушаррафом в Ісламабаді віце-президент Чейні закликав його до енергічніших дій у боротьбі з терористичними організаціями.

Чи терористичні угруповання відновлюють свою організаційну інфраструктуру у Пакистані?

Візит Чейні відбувся в умовах підвищеної таємності і не був афішований заздалегідь. Генерал Мушарреф заявив після зустрічі з американським високопосадовцем, що Пакистан докладає максимум зусиль для боротьби із терористичною загрозою. Однак Білий Дім загалом погоджується із оцінками демократів у Конгресі. За словами речника президента США Тоні Сноу, пакистанське керівництво може зробити набагато більше для нейтралізації ісламських екстремістів.

Американські розвідувальні служби дійшли висновку, що терористичним угрупованням вдалося відновити свою організаційну інфраструктуру у Пакистані. І хоча Мушарраф категорично заперечує можливість перебування на пакистанські території лідера Аль-Каїди Осами бін Ладена, американські спецслужби цього не виключають. Вашингтон також не вдоволений угодою Мушараффа із місцевими кланами, яка надає їм, на думку американців, надмірну автономію. За висновками американських розвідників, завдяки цій угоді, ухваленій минулого вересня, деякі райони Пакистану знову стали місцем розташування тренувальних баз Аль-Каїди.

Співпраця пакистанських військових особливо важлива для США зараз, коли Талібан планує розпочати наступ на Півдні Афганістану. Однак, як відзначають експерти, генерал Мушарраф повинен зважати і на посилення ісламістських настроїв у Пакистані. На їхню думку, виконання усіх вимог Сполучених Штатів може послабити владні позиції Президента Пакистану всередині держави.
XS
SM
MD
LG