Доступність посилання

ТОП новини

Пане Прем’єре Янукович, хто ви? – «проросійський», прихильник нейтралітету України, чи «євроінтеґратор»? (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Пане Прем’єре Янукович, хто ви? – «проросійський», прихильник нейтралітету України, чи «євроінтеґратор»? (огляд європейської преси)


Нещодавно більшість німецьких газет, «Зюддойче Цайтунґ», «Франкфуртер Альґемайне» та інші, писали про Віктора Януковича, як про «проросійського політика», який, на відміну від Віктора Ющенка, не є прихильником вступу України до НАТО та й про темпи наближення Києва до ЄС він каже з обережністю. А вже в останніх публікаціях німецьких медій про Януковича, напередодні його приїзду 27-28 лютого до Берліна, йдеться про дещо нове стосовно нинішнього глави українського уряду.

Янукович вже проти вступу України до НАТО?

Так, у газеті «Ді Вельт» прямий заголовок: «Віктор Янукович – за нейтралітет України». Відомий у німецьких політологічних колах Алєксандр Рар так і пише, що «у зовнішньополітичному контексті Віктор Янукович є прибічником «шведської» моделі розвитку для своєї країни... Україна не повинна приєднуватися до Північноатлантичного альянсу, а навпаки, має залишатися нейтральною, каже Янукович, хоча донедавна Віктор Янукович говорив лише про «не готовність» вступу України до НАТО.

У інтерв’ю радіо «Німецька хвиля» напередодні приїзду до Берліна Віктор Янукович взагалі обминув тему НАТО. Він сказав тут лише про «праґматичні речі» щодо співпраці Києва з ЄС – «всеохоплюючу зону вільної торгівлі» із Західною Європою, «дві галузеві угоди на 2007 рік – про торгівлю деякими сталеливарними виробами та про торгівлю текстильною продукцією». Україна – лише міст між Євросоюзом і Росією?

А щодо віддаленої перспектив вступу України до ЄС, то Віктор Янукович думає, що «на євроінтеґрацію потрібен час». Український прем’єр постав у цьому інтерв’ю, як прихильник «об’єднання Росії і Європи», і щоб «Україна була надійним мостом між Євросоюзом і Росією». Хоча президент України Віктор Ющенко сказав нещодавно в інтерв’ю німецькій пресі, що бачить Україну мостом між Сходом і Заходом.

Вже згаданий Алєксандр Рар у статі в «Ді Вельт» доводить до німецького читача, що Віктор Янукович, взагалі, схильний до того, щоб президента України обирала Верховна Рада і тому «Віктор Ющенко має рано чи пізно погодитися з таким рішенням, оскільки воно дозволить йому зберегти владу», бо на прямих виборах проти Юлії Тимошенко «він немає жодного шансу».

Той же Рар схиляється до тог , що «пряме протистояння Янукович-Тимошенко на президентських виборах, за умови, якщо воно відбудеться, сколихне країну та може призвести до нових «кольорових» революцій».
XS
SM
MD
LG