Доступність посилання

ТОП новини

Будівництво всупереч.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Порушення містобудівних норм при плануванні та будівництві комерційних об’єктів – явище досить поширене в Луганську. Часто такі порушення завдають незручностей мешканцям сусідніх будинків, а інколи навіть ставлять під загрозу їхнє життя. Та якщо вони поведуться твердо й принципово, їм вдається відстояти свої права.

У центрі Луганська між 12-поверхових будинків на вулиці 16 лінія планують звести будівлю торговельно-офісного центру. Мерія дала дозвіл на розробку проекту відведення ще у жовтні минулого року. Того ж місяця мешканці висотних будинків звернулися з протестом до Луганського міського голови Сергія Кравченка. Під листом стояли понад 120 підписів, але відповіді від мера не було.

Після цього були численні звернення до голови міськради, прокурора області, до голови облдержадміністрації, а також пікетування міськради й обласної прокуратури.

Начальник управління архітектури, головний архітектор Луганська Авєт Клінчаян пояснює протести таким чином: «Ви зрозумійте, мешканці у будь-якому випадку будуть проти, тому що це будівництво мінімум на один рік буде створювати їм незручності».

Пожежу гасити буде нікому

Однак ситуація значно серйозніша за «побутові незручності». За планом детального планування міста Луганська, розробленим ще у 80-ті роки минулого століття, є пряма вказівка: додаткова забудівля в цьому районі заборонена. Якщо поруч постане будівля, до під’їздів не зможуть дістатися ані швидка допомога, ані пожежна машина.

«Державні будівельні норми, пункт 2: при проектуванні будинків повинні бути під’їзди для пожежних машин», – запевняє голова ініціативної групи мешканців будинків Віктор Філіповський.

Вагу словам жителів будинків додає те, що серед них є й заслужений архітектор України Георгій Головченко. Він власноруч проектував усі три будинки й наразі мешкає в одному з них. Архітектор підтверджує, що запланована будівля потрапляє у протипожежну зону, а це за нормами ДБН 360-92 (державними будівельними нормами) неприпустимо.

Хто хоче збудувати комерційну будівлю?

Особа, яка бажає отримати ділянку, — це дружина заступника прокурора Луганської області Євгена Трубникова – саме того, котрому підпорядкована сфера законності в питаннях землекористування. А донька заступника прокурора мешкає в одному з будинків і намагається переконати сусідів, що ніякої шкоди торговельно-офісний центр їм не завдасть.

Головний архітектор Луганська Авєт Клінчаян пояснює:«Це була тільки пропозиція. Йдеться тільки про отримання дозволу на розробку проекту відведення. Проект проходить повністю по всіх службах експертизу».

Порушення норм будівництва визнають після трагедій

Зазвичай у луганській міськраді дослуховуються до аргументу «підприємець витратив кошти на розробку проекту відведення, треба піти назустріч». А контролюючі служби висловлюють протести здебільшого, вже після трагедії. Скажімо, саме так сталося після вибуху побутового газу в луганському кафе «Суп-Хаус», де загинули п’ятеро осіб.

Жителям 12-поверхівок протистоять могутні сили, але вони переконані, що правда на їхньому боці і попри усе налаштовані рішуче. До цього й інших закликають.

«Треба боротись. Якщо ми будемо відстоювати свої права, то ці права будуть стверджені. Люди повинні боротись самі за себе!», – наголошує Віктор Філіповський.
XS
SM
MD
LG