Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович вже проти НАТО? Пентагон розробив стратегію щодо Чорного моря. (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найбільший резонанс у німецькій пресі викликала заява українського прем’єра про неприйнятність його урядом рішення США про розміщення у Європі елементів системи ПРО. Це прозвучало з вуст Віктора Януковича напередодні його зустрічі у середу в Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Німецька преса витворює новий політичний портрет українського прем’єра Віктора Януковича, напередодні його зустрічі у середу в Берліні з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Якщо перед цим у «Ді Вельт» Янукович постав у образі прихильника «шведської» моделі розвитку для України і вже противника НАТО, то у сьогоднішньому інтерв’ю в іншій німецькій газеті «Гандельсблатт» він підтвердив слова відомого у Німеччині експерта Александра Рара щодо НАТО. На запитання газети, чи дійсно Україна не хоче в НАТО, Янукович відповів: «Думка народу сильно змінилася в негативній бік. І таке важливе питання не може вирішуватися проти волі населення...».

В інтерв’ю «Гандельсблатт» Віктор Янукович наголосив, що рішення Польщі про розміщення на своїй території елементів новітньої американської системи ПРО не сприяє двостороннім відносинам Варшави і Києва. Український прем’єр також стверджує, що розміщення американської системи ПРО може знову розколоти Європу. Він вважає, що без «широкого обговорення» цього питання в Європі не можна ухвалювати якогось остаточного рішення. Тут же Віктор Янукович закликає до відмови від спроб ізоляції Росії і до розвитку стратегічного партнерства між Європою і Москвою.

Інша впливова німецька газета, «Франкфуртер Альґемайне», пишучи у вівторок про посилення в Україні позицій Віктора Януковича, сумнівається в надійності нового союзу між Тимошенко і Ющенком. Газета посилається при цьому на те, що обидва помаранчеві лідери раніше вже не раз «порушували свої взаємні обіцянки».

Американців привалює регіон Чорного моря

А відоме лондонське аналітичне видання «Джейнс» пише цього разу про вироблення американським оборонним відомством нової стратегії щодо присутності США в реґіоні Чорного моря. Лондонське видання пише про стратегічну привабливість для Америки цього регіону у зв’язку з його близькістю до «трьох геополітичних областей – Балкан, теренів колишнього СРСР і Близького Сходу».

Окрім важливості для США Чорного моря, як енергетичного «коридору для транспортування енергії з багатих нафтою та газом Азербайджану, Казахстану і Туркменистану до Європи», Вашінґтон, як пише у вівторок «Джейнс», бачить Чорне море, як «завершення моста між американськими союзниками Болгарією та Румунією і гарячими місцями Близького Сходу». Аналітики видання вважають, що головною проблемою здійснення американської стратегії на Чорному морі є незгода Москви. Щодо місця у новій американській стратегії чорноморської України «Джейнс» не каже нічого, окрім того, що ставить інтереси Києва на Чорному морі поряд із російськими.
XS
SM
MD
LG