Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи у житлових будинках: п’ятеро загиблих.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – П’ять людських життів за два дні. Після трагедії у Кривому Розі вибухи пролунали у житлових будинках на Донеччини та Харківщини.

Кривий Ріг -- зруйнований вибухом будинок. 26 лютого 2007 р.
Вибухи у житлових будинках у Дебальцевому, що на Донеччині, та Червоному Донці Харківської області забрали життя двох людей. А учора, під час вибуху у Кривому Розі, загинуло ще троє. На місцях трагедії наразі працюють рятувальники.

«Нехтують елементарними правилами безпеки»

За версією Міністерстві з надзвичайних ситуацій, до вибухів спричинився людський фактор. Керівник прес-служби МінНС Ігор Кріль в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Громадяни виявляють необережність під час користування газовими і електроприладами, а також при нагріванні пічного опалення. Нехтують елементарними правилами безпеки, часто доручають дітям запалювати електроплиту. Трапляється, що люди в нетверезому стані це роблять. Намагаючись у будь-який спосіб обігріти своє приміщення, вмикають всі конфорки на газовій плиті і лягають спати. В результаті це закінчується великою бідою”.

За словами Ігоря Кріля, кожен раз з приходом холодів збільшується і кількість вибухів в людських оселях: “В нас практично кожного дня вони трапляються, коли різко знижується температура. Перед цим був вибух у кафе “Субхауз”, що трапився у Луганську у лютому. Подібне траплялося й після того. Напередодні вибуху у Кривому Розі, був вибух у приватному будинку в Миколаєві”.

Втім, людей, які включають газові конфорки, щоб обігріти квартиру, зрозуміти неважко. Нерідко трапляється, що температура у квартирі далека від необхідних 18 градусів.

«Шанс зрозуміти, що є національною загрозою»

У чиновників, здається, немає якось чіткого плану, як діяти саме зараз. За словами голови парламентського підкомітету з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, ситуацію з житлово-комунальним комплексом можна владнати не раніше, як до наступного опалювального сезону: “У зв’язку таким похолоданням, яке було останні дні, був поганий тепловий режим у будинках. Думаю, це пов’язане безпосередньо з тим, що тепломережі зараз, через ці тарифні війни, перебувають у фінансових боргах. Відповідно їх наш монополіст “Нафтогаз” починає тренувати по відключеннях. Що робити? У цій ситуації лише молитися, щоб ця ситуація закінчилася якомога швидше, і розуміти, що така м’яка зима надала Україні шанс зрозуміти, що є національною загрозою, і ухвалити відповідні рішення на найвищому посадовому рівні”.

Міністерство будівництва, архітектури та відповідний парламентський комітет домовилися створити робочу групу, яка б розібралася з нинішньою ситуацією і напрацювала план дій.

Тим часом, Президент критикує уряд за “глибоку системну кризу” у житлово-комунальному господарстві. На думку Віктора Ющенка, “політику пільгових цін треба замінювати на політику адресної допомоги”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG