Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії й Боснії неоднозначно оцінюють рішення Міжнародного суду в справі про геноцид.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Українці Сербії мають підстави бути загалом вдоволеними рішенням Міжнародного суду ООН у Гаазі щодо геноциду в Боснії й Герцеґовині за часів боснійської війни 1990-их років. Суд не знайшов достатніх доказів, що Сербія як держава була винною в геноциді. Але водночас він визнав геноцидом один із випадків тієї війни — знищення близько 8 тисяч боснійських мусульман, чоловіків і підлітків, яке вчинили 1995 року в місті Сребрениці боснійські серби. Нині у Сербії й Боснії до понеділкового рішення ставляться неоднозначно.

Українці у Сербії, як громадяни цієї країни, почуваються вдоволеними рішенням Міжнародного суду, вважає академік Юліян Тамаш, президент Воєводинської академії наук і мистецтв у Новому Саді в Сербії.

«Для громадян Сербії, для русинів і українців Сербії краще, що ми таки не засуджені, звільнені від відповідальності. Просто громадяни це не вирішували — ні русини, ні українці, вони самі потерпіли — брали участь і з одного, і з іншого боку. І ми тут ні слави, ні перемоги не відчуваємо», — сказав Юліян Тамаш в інтерв’ю Радіо Свобода.

Рішення Міжнародного суду, серед іншого, означає, що Боснія не зможе тепер домагатися від Сербії відшкодувань за воєнні втрати. А отже, на сербських українців, як і на інших громадян країни, не ляже додатковий фінансовий тягар, який вони і так понесли сповна, оплативши своїми податками воєнні дії тодішньої югославської армії, додав Юліян Тамаш.

Потерпілі очікували більшого

У Боснії й Герцеґовині реакція на рішення Міжнародного суду неоднозначна. Лідери боснійських мусульман і хорватів розчаровані ним. Вони кажуть, що очікували визнання ширшої вини Сербії як правонаступниці колишньої Югославії й за інші трагедії в Боснії часів війни.

Але й вони, і діячі боснійських сербів, та й політики в самій Сербії закликають поважати це рішення, яке б неприємне воно комусь не було.

Не всі вдоволені — це нормально

Експерт із юридичних питань Інституту імені Ассера в Гаазі, що досліджує міжнародне право, Авріл МакДоналд вважає за цілком нормальне, що рішення суду не може задовольнити всіх.

Вона звертає увагу на ще один момент рішення Міжнародного суду: Сербія порушила міжнародне право тим, що, маючи великий вплив на боснійських сербів, не відвернула масового вбивства у Сребрениці.

«Я чудово розумію, що для людей у Боснії це величезне розчарування, але його треба сприймати в контексті. Уже саме невідвернення цього геноциду — надзвичайно серйозний вчинок за міжнародним законодавством. Невідвернення геноциду не можна применшувати. Його не варто сприймати як якесь незначне порушення», — сказала експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Рішення Міжнародного суду ООН у цій справі остаточне, не припускає оскарження й обов’язкове до виконання.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG