Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться очікувана приватизація "Укртелекому"?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 27 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Держава не може визначитись, яку частину "Укртелекому" їй приватизувати і чи приватизувати це підприємство взагалі, стверджують експерти. Фонд держмайна готує до продажу лише 5 відсотків акцій національного оператора зв’язку. Раніше держава збиралась виставити на українських біржах 10 відсотків акцій підприємства. Тим часом, експерти зазначають, що зволікання із продажем "Укртелекому" знижує його вартість.


Як заявляють останнім часом у Фонді державного майна, 50 відсотків плюс одну акцію "Укртелекому" там мають намір залишити у державній власності. Експерти ж переважно виступають за продаж національного оператора зв''язку саме стратегічному інвестору. За їхніми словами, держава не зможе інвестувати в це підприємство стільки, скільки потрібно для його ефективного розвитку. І лише стратегічний інвестор, за оцінкою оглядачів, заплатить справжню ціну підприємства.

Продавати ж частинами, як це пропонує Фонд держмайна, за словами фахівців, недоречно, оскільки це занижує ціну підприємства. В інтерв''ю Радіо Свобода економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко сказала: «Підприємство залишатиметься у державній власності, тобто, його діяльність не буде ефективною. Тому якщо ми продаватимемо малий пакет акцій, то він не буде дорого коштувати».

Держава свідомо гальмує приватизацію?

Експерти також передбачають, що держава свідомо гальмує приватизацію "Укртелекому" з тим, щоб потім віддати перевагу внутрішньому інвестору. Це також може знизити ціну "Укртелекому", а також погіршить міжнародний імідж України.

На думку директора Міжнародного інституту приватизації Олександра Рябченка, у держави є всі підстави зорієнтуватись на продаж "Укртелекому" у нинішньому році. Це може бути не обов’язково одразу контрольний пакет акцій. Головне, як зазначив експерт в інтерв’ю Радіо Свобода, держава повинна дати сигнал на фондовому ринку, що має твердий намір знайти для підприємства стратегічного інвестора: “Орієнтація на стратегічного інвестора дає фондовому ринку сигнал, що "Укртелеком" буде дорожчати, бо в нього будуть внесені абсолютно реальні інвестиції. І це буде визначено угодою купівлі-продажу стратегічним інвестором пакету акцій”.

Як заявляють у Фонді державного майна, за 10 відсотків акцій "Укртелекому" там очікують отримати до 2-х мільярдів гривень.

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком» – один із провідних українських операторів зв''язку, монополіст на ринку фіксованого зв''язку: на кінець 2006 року число абонентів фіксованого телефонного зв''язку компанії становило близько 10 мільйонів.

Фонду державного майна належить близько 93 відсотків акцій “Укртелекому”.

Матеріали до теми:

• Ахметов хоче купити «Укртелеком» — як це позначиться на якості зв’язку? • Приватизація Укртелекому: за і проти. • Верховна Рада погодилася з Президентом і щодо землі, і щодо приватизації. • Парламент ухвалив закон про перелiк державних підприємств, якi приватизують наступного року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG