Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 28 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня відбулося Кронштадтське повстання, невідомий вбив Улофа Пальме, в Сумгаїті відбувся вірменський погром, а в Ірані стався землетрус.

28 лютого 1638 року після того, як англійський архієпископ Лод у 1637 році спробував ввести англіканське богослужіння в Шотландії, шотландські пресвітеріани уклали Національний ковенант (громадську угоду), в якому поклялись захищати кальвіністську віру всіма можливими засобами.

1921 – У Кронштадті – збройне повстання гарнізону воєнних моряків. Вони вимагають ліквідації більшовицької диктатури, відновлення основних демократичних свобод і висувають гасла "Ради без комуністів" та "Влада радам, а не комуністам". Вибух невдоволення викликала більшовицька політика "воєнного комунізму". Повстання підтримують екіпажі багатьох військових кораблів, але в березні повстання жорстоко придушать війська Червоної армії.

1933 – Після провокаційного підпалу рейхстагу, який відбувся у Берліні за день до того, президент Німеччини Гінденбург підписує указ "Про захист республіки", яким відміняє всі основні громадянські свободи.

1986 – Двома пострілами у центрі Стокгольма невідомий вбиває прем''єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного у всьому світі політичного діяча, главу міжнародної неурядової організації "Незалежна комісія з питань роззброєнь". Убивця з місця злочину тікає, його так і не знайдуть. Новим главою шведського уряду стає Інгвар Карлссон.

1988 – В Сумгаїті (Азербайджан) – погром вірменського населення. За неофіційними даними, загинуло кілька десятків людей. До Вірменії різко зростає потік біженців з Азербайджану. Погром у Сумгаїті стає кульмінацією тривалого збройного конфлікту між мусульманським Азербайджаном та християнською Вірменією з приводу переходу під юрисдикцію Вірменії Нагірного Карабаху, азербайджанської території, населеної здебільшого вірменами.

1997 – У результаті землетрусу силою 6.1 бала в Ірані зруйновані 110 селищ і загинуло близько 3 тисяч людей.

А у 2000 Ірак та Сирія поновили дипломатичні стосунки, перервані у 1980 році, коли Сирія прийняла бік Ірану у ірано-іракській війні. Поганий мир завжди кращий будь-якої війни.
XS
SM
MD
LG