Доступність посилання

ТОП новини

У Празі стартував «Один світ» - міжнародний фестиваль документальних фільмів про права людини.


Оксана Пеленська Прага, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) «Один світ» – так називається міжнародний фестиваль документальних фільмів правозахисної тематики, який розпочався в Празі. Ініціатором і головним організатором фестивалю є відома чеська правозахисна організація «Людина в біді». Цього року в програмі фестивалю понад 120 стрічок зі 40 країн світу. У боротьбі за головну нагороду фестивалю бере участь фільм «Людмила та Анатолій» спільного шведсько – фінсько – українського виробництва.

Програма цьогорічного, вже 9-го, фестивалю документальних фільмів правозахисної тематики «Один світ» надзвичайно багатоманітна. Це фільми, що розповідають про толерантність – національну, релігійну, расову, стрічка телебачення ББС про боротьбу за демократичні цінності в Азербайджані «Як робиться революція» чи польський фільм «Урок білоруської». У секції «Право на традицію» об’єднані фільми про розвиток національних культур у світі, є також стрічки про і для дітей. Ця категорія фільмів так і називається – «Один світ дітям» і призначена для показу в школах.

Стрічка «Людмила та Анатолій» – як прагнення творити добро долає кордони

Шведський режисер стрічки «Людмила та Анатолій» Ґуннар Берґдал розповідає про долю українки Людмили. З нею він познайомився після катастрофи в Чорнобилі, внаслідок якої молода жінка втратила чоловіка і свою ненароджену дитину. Друга зустріч з Людмилою інша, Людмила пережила трагедію і знайшла сили на нове життя, в неї родина і син Анатолій.

До співпраці над фільмом долучилось фінське телебачення, так виник українсько-шведсько-фінський фільм «Людмила та Анатолій». Він включений до головної конкурсної програми, на думку директора програм фестивалю Генени Заїцової, ця стрічка має великі шанси на успіх: “Мені, а також всьому відділу програм фестивалю фільм «Людмила та Анатолій» дуже подобався. Він бере участь у конкурсі за найкращий фільм і за кращу режисуру. Для шведського режисера Ґуннара Берґдала тема стрічки не нова, за життям Людмили він спостерігає вже багато років. Я б сказала, що це фільм про кохання, про те, як дитина – син Анатолій – повернув Людмилі волю до життя. Цей фільм має шанси стати найкращим фільмом фестивалю і також дістати приз за режисуру”.

Крім пражан стрічки фестивалю «Один світ» можуть переглянути жителі ще 15 міст Чехії.

Фестивальну програму збагачують не менш цікаві супровідні акції, наприклад, виставка антирасистського плакату в Національній бібліотеці в Празі, яку підготували разом чеські та німецькі студенти. Фестиваль триватиме тиждень, один із його призів – за внесок у боротьбу за права людини – як і щороку, вручить перший чеський президент, відомий правозахисник Вацлав Гавел.
XS
SM
MD
LG