Доступність посилання

ТОП новини

Вибуховий газ. Чому від “блакитного палива” злітають у повітря квартири українців?


Олександр Лащенко, Микита Моісеєв Троє загиблих, у тому числі 10-річний хлопчик, у Кривому Розі; двоє померлих у містечку Червоний Донець на Харківщині; одна обпалена людина у Дебальцевому...В останні дні відразу в кількох українських містах вибухнули будинки. І призвів до цього витік побутового газу. Чому ж “блакитне паливо” вирвалося на волю? Чим є такі трагедії – збігом обставин або тенденцією,яка свідчить,що від вибухів газу в квартирах не застрахований ніхто? Про це “Звуки життя” – “Вибуховий газ”.

ГЛАС НАРОДУ:
Що робити, якщо у Вашій оселі тхне газом?
Микола, ріелтор:
- Треба подзвонити "01", чи "04"? Я вже не пам''ятаю. Ну, щось поряд з цим цифрами.
Володимир, робітник:
- Ну, якщо "попав", значить "попав"!
Оксана, домогосподарка:
- Був випадок: чую, що в коридорі газ. Пішла, опитала сусідів, спустилася до консьєржки, зрештою все владналося.
Ніна Миколаївна, інженер:
- Одного разу ми спочатку звернулися в ЖЕК, а нам сказали — дзвоніть в аварійну газу.
Юрій Трохимович, пенсіонер:
- Не боятися треба газу, а правильно ним користуватися! Тоді не буде ніяких аварій.


ВІСІМ КВАРТИР ЗЛЕТІЛИ У ПОВІТРЯ

Будинок, що вибухнув у Кривому Розі.
© ukrinform
Сьогодні у Кривому Розі розчищають завали після вибуху в цегляній п’ятиповерхівці по вулиці Тухачевського. До гуртожитків та родичів відселили 31-го мешканця зруйнованого будинку, повідомляє МНС. У два менш потерпілі під’їзди знову подають газ, тепло, воду і світло.У спорудах довкола, зокрема, дитячому садку, засклили вибиті шибки. Сім’ям потерпілих місцева влада виділила допомогу в три тисячі гривень, на найближчому засіданні мерії обіцяють ухвалити рішення про подальшу компенсацію.

Коли в ніч на понеділок мешканці цього мікрорайону солодко спали, їх раптом розбудив звук, схожий на грім. Звичайно, ніякої грози посеред зими не було, визирнувши у вікно люди побачили, що в 51-му будинку останній поверх третього під’їзду розтрощений вщент. Згодом з’ясувалося, що злетіли у повітря вісім квартир. Рятувальники витягли з-під уламків тіла трьох загиблих — двох жінок та дитини. Одного чоловіка вдалося врятувати, ще десятьох евакуювали. За даними експертів МНС, вибухнув побутовий газ, обласна прокуратура порушила кримінальну справу. Мешканці п’ятиповерхівки запевняють – їхньої провини у трагедії немає, констатує кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Голова будинкового комітету сказав, що мешканці у ці дні, коли повернулася морозна погода, змушені були газом обігріватися. Адже центральне опалення не працювало і температура в оселях тієї злощасної ночі не перевищувала 12-ти градусів.

ГАЗОВИЙ ПІДІГРІВ

Те, що люди обігрівають газом свої оселі, ні для кого не є таємницею. Несподіване ж похолодання цієї теплої зими і спричинило серію вибухів, констатує речник Міністерства із надзвичайних ситуацій України Ігор Кроль:

"вмикають на ніч усі конфорки та лягають спати".
“Громадяни виявляють необережність, застосовуючи газові та електронагрівальні прилади. А також, користуючись пічним опаленням. При цьому нехтують елементарними правилами безпеки – доручають дітям запалювати газову плиту або це роблять люди у нетверезому стані. Намагаються обігріти своє приміщення будь-якою ціною – вмикають на ніч усі конфорки та лягають спати. В результаті це закінчується великою бідою”.

Олексій Кучеренко: “треба молитися, щоб зима скінчилася якомога швидше”.
Чому ж у будинках холодно? Це, звісно, окрема тема, однак, якби тепла вистачало, навряд чи люди обігрівалися завдяки газу. Тепломережі у критичному стані, й така ситуація склалася через “тарифні війни”, впевнений депутат, член парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

“Що робити у цій ситуації? Хіба що молитися,щоб зима скінчилася якомога швидше. І розуміти, що ось така м’яка зима надала Україні шанс, що це є національною загрозою. І рішення у відповідь треба ухвалювати на найвищому посадовому рівні”.

ВИБУХ БУЛО ЧУТИ ЗА 3 КІЛОМЕТРИ

Вибух “блакитного палива” стався днями і на Харківщині та Донеччині. У містечку Червоний Донець Балаклійського району Харківської області інцидент трапився у чотириповерхівці. Тут теж, як і у криворізькому випадку, епіцентром лиха був останній поверх. При цьому не обійшлося без пожежі. Як наслідок – двоє жертв.

Того ж дня, 26-го лютого, у місті Дебальцевому, на Донеччині, рвонуло у п’ятиповерхівці. В одній із квартир на третьому поверсі користувалися газовим балоном і з нього стався витік палива. На відміну від інцидентів у Кривому Розі та Червоному Донці, у Дебальцевому загиблих немає, постраждалий мешканець опинився з опіками у лікарні. Збитки обмежилися вибитим склом у кімнаті та пошкодженими меблями на кухні.

Вибухи на Дніпропетровщині, Донеччині та Харківщині — лише верхівка айсберга. За словами речника МНС Ігоря Кроля, інциденти з побутовим газом – ледь не буденне явище:

“Тоді, коли різко знижується температура, подібні випадки трапляються практично щодня. Перед цим вибух стався в одному з кафе у Луганську. У Миколаєві був вибух у приватному будинку”.

3-го лютого в центрі Луганська вибухнув газ у кафе швидкого харчування, загинули дві людини, ще 11 поранені. Після того перевірили кав’ярні та громадські заклади і виявили багато порушень техніки безпеки, зокрема, в дитячих садках.

Підприємець Віктор, що мешкає на Полтавщині, вісім років тому теж натерпівся від “блакитного палива”. Клапан у колонці в його будівлі (на щастя, не житловій) був не перекритий, газ потроху витікав, а коли увімкнули світло – виникла іскра й бахнуло. Віктор:

“Вибух газу було чути за три кілометри. Будівля розміром 5 на 12 зруйнувалася вщент - стіни розвалилися, дах упав. Я був у будівлі в момент вибуху, але встиг вискочити – обгоріли руки та обличчя. Очі я встиг закрити, але вуха та губи обпалилися. Тіло б обгоріло більше, якби не шерстяний светр, який був на мені. Зрештою довелося кілька місяців пролежати у лікарні”.

Вибух у Польщі.
© TVN 24
Серія трагічних подій, пов’язаних із побутовим газом продовжилася сьогодні вночі - але не в Україні, а у сусідній Польщі. Вибухом на п''ятому поверсі житлового будинку в місті Нова Гута викинуло з вікон двох людей, ще троє загинули у своїх оселях. Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар, розірвало квартиру на шостому поверсі восьмиповерхівки. Мешканці звинувачують відповідального будинку, котрий не відчинив пожежним запасного виходу на дах, щоб ті змогли швидше взятися за гасіння пожежі внаслідок вибуху. Місцева поліція припускає, що сім’я, яка жила в одній із потерпілих квартир, користувалася саморобною газовою мережею.

ЯК ВТРИМАТИ “ГАЗОВОГО ДЖИНА”?

Убезпечити свої домівку від газового вибуху можна, але при цьому варто пам’ятати одну просту річ: “якщо сам собі не зарадиш, тобі не зарадить ніхто”. Поради начальника департаменту цивільного захисту населення МНС Василя Квашука, як утримати “газового джина” в “пляшці”:

“Якщо почули запах газу, обов’язково перекрийте всі крани, вимкніть прилади, які використовують газ. Неодмінно провітріть приміщення – відчиніть вікна, двері. Зателефонуйте “04” та викличте аварійну газової служби. Якщо є потреба, подзвоніть також “01” і викличте рятувальників. І ні в якому разі не вмикайте світло, електроприлади, не користуйтеся сірниками”.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:
XS
SM
MD
LG