Доступність посилання

ТОП новини

Нові американські санкції проти білоруських урядовців важливі перш за все морально.


Сергій Драчук Прага, 28 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Міністерство фінансів США наклало фінансові санкції ще на шістьох високих білоруських урядовців, винних, на думку Вашинґтона, в придушенні громадянського суспільства й демократичної опозиції під час і після минулорічних президентських виборів, які не відповідали міжнародним стандартам. Таким чином, заборона американцям мати ділові стосунки з цими особами й замороження їхніх можливих коштів у США стосується вже 16 представників білоруського режиму. Такі санкції можуть мати вельми обмежений прямий вплив, але все ж вони потрібні, вважають політологи.

Самі дотичні особи, серед яких, наприклад, генпрокурор, командир полку спецпризначення міліції чи колишній міністр внутрішніх справ, не схотіли коментувати санкції проти них нашим колегам із білоруської Свободи.

Натомість у білоруській опозиції цей крок вважають за важливий жест солідарності, сказав Радіо Свобода радник опозиційного лідера Аляксандра Мілінкевіча із зовнішньополітичних питань Ігар Ляльков.

«Це нормальний, логічний захід. Трохи дивно, що він настав тільки зараз. Усі ці особи вже давно є в так званих «чорних списках» людей, які в Білорусі займалися фальшуванням виборів і розганянням мирних маніфестацій — їм заборонено в’їжджати до країн Євросоюзу. І тому ці фінансові — банківські і бізнесові — санкції просто є логічним доповненням як такий собі захід символічного покарання, морального впливу», — каже опозиціонер.

Україна має до білоруських урядовців інший підхід

Україна на офіційному рівні тим часом не реагує на цю подію. І, можливо, на таку реакцію очікувати й не випадає, бо ж Україна намагається здійснювати щодо Білорусі певну політику посередництва між режимом Президента Аляксандра Лукашенка і Заходом — і, можливо, за нинішнього становища ця тактика й виправдана, каже Радіо Свобода керівник наукових програм Інституту відкритої політики в Києві Максим Стріха.

«На жаль, слід визнати, що політика санкцій за умови вже й так фактичної ізольованості режиму Лукашенка від світу сьогодні не приносить якихось відчутних наслідків. Відтак я можу констатувати лише одне: сьогодні, на жаль, ані Європа, ані демократичний Захід загалом, очевидно, не мають ефективної моделі демократизації білоруського режиму. І, очевидно, наразі, поки такої моделі немає, має право на існування і такі методи, як накладання санкцій, — що, безумовно, робити потрібно, — але так само мають право на існування і посередницькі спроби», — вважає український політолог.

Нинішні санкції проти білоруських урядовців уже не перші

Минулого літа адміністрація Президента США вже наклала такі санкції на 10 чільних білоруських державних діячів, починаючи з Президента Лукашенка й до керівника КДБ, міністрів юстиції і внутрішніх справ чи голови Центрвиборчкому. Тепер у списку для американських санкцій загалом 16 осіб.

Європейський Союз раніше запровадив схожі санкції проти Президента Лукашенка і ще 35 чільних представників білоруського державного керівництва.
XS
SM
MD
LG