Доступність посилання

ТОП новини

В Україні викривають дедалі більше таємних лабораторій з виробництва наркотичної речовини.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – В Україні, Австрії і Мексиці викривають дедалі більше таємних лабораторій, які виробляють наркотичну речовину фентаніл. Про це заявив Роберт Лусберг, перший віце-президент Міжнародного комітету з контролю над наркотиками, представляючи звіт за 2006 рік. За висновками комітету, Європа загалом лишається великим ринком збуту для різних наркотиків та стимулюючих засобів.


Марихуана залишається найбільш популярним наркотиком у Європі – його принаймні раз у житті споживало 6 відсотків населення країн Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. Цей наркотик часто використовують молоді європейці віком від 15 до 34 років.

Міжнародний комітет з контролю над наркотиками відзначає й інші тенденції у Європі. Перший віце-президент Міжнародного комітету з контролю над наркотиками Роберт Лусберг зауважив: “Європа є другим за величиною незаконним ринком у світі для збуту кокаїну, а найбільший ринок для цього наркотику – Сполучені Штати. Героїном у Європі зловживають, як і раніше, а у Західній і Центральній Європі героїн споживають навіть менше. Тож ми маємо також хороші новини”.

Більшість героїну – із Афганістану

Героїн, однак, почали більше споживати у Східній Європі, особливо в країнах СНД та на Балканах. Більшість героїну надходить до Європи з Афганістану, де минулого року виробництво наркотиків збільшилося в півтора раза. Є дані про те, що афганські наркотики переправляють спочатку до Ірану, а потім через Кавказ, Україну та Румунію вони потрапляють до Західної Європи.

Європа також залишається одним із основних незаконних ринків у світі, де продають стимулюючі засоби – приміром, екстезі. Стимулятори незаконно виробляють насамперед у Нідерландах, а також Польщі, Бельгії, Литві та Естонії. А Молдову названо однією з країн, де зростає незаконне виробництво метамфетаміну – стимулюючого засобу, який робить людину наркотично залежною.

Наркотичне виробництво в Україні

Міжнародний комітет з контролю над наркотиками виявив незаконне наркотичне виробництво і в Україні – йдеться про реактив, який використовують для виробництва психотропного засобу амфетаміну, та наркотичний засіб фентаніл, який є міцнішим за героїн. Про виробництво фентанілу розповів Роберт Лусберг: “Таємні лабораторії, що виробляють цю небезпечну речовину, дедалі частіше виявляють в Австрії, Мексиці й Україні. З цих країн небезпечну речовину розповсюджують по всьому світу. Наш комітет дуже цим стурбований”.

Більші покарання для наркоділків

Комітет наводить дані, що в Європі намітилася тенденція до гуманізації покарань для наркоманів, натомість застосування проти них адміністративних санкцій. Водночас європейські країни збільшують тюремне ув''язнення для наркоділків.

Міжнародний комітет з контролю над наркотиками стурбований тим, що, незважаючи на його співпрацю з європейськими урядами, у Європі все ж і надалі порушуються міжнародні конвенції з контролю над наркотиками.

Матеріали до теми:

• ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи. • Правоохоронці Криму в 2006 році вилучили на території кримської автономії 2 тонни 630 кілограмів наркотичних речовин. • “Звуки життя”: на колесах.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG