Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення мінімальних пенсій та зарплат: чия це заслуга і чи заслуга взагалі?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народні депутати України Григорій Калетнік (Партія регіонів) та Павло Жебрівський (“Наша Україна”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: З 1-го квітня мінімальну заробітну плату збільшать до 420 гривень, а мінімальні пенсії — до 410-ти. Ці цифри зростатимуть і далі впродовж року. Так обіцяє уряд.

Але як вони реально позначаться на добробуті українців? Чи відчують підвищення цих мінімумів шахтар, учитель, науковець? Якою мірою воно компенсує зростання цін та тарифів?

Шановні гості, чия це заслуга: уряду, який здійснив таку благодійну акцію стосовно своїх громадян, Президента, який наполягав на цьому й тиснув на уряд, опозиції чи ще когось? Григорій Калетнік: На превеликий жаль, ми перед нашими громадянами трошки виглядаємо не зовсім коректними, оскільки кожен з нас починає красуватися і приписувати собі всі перемоги.

Тому, звичайно, було б добре, якби ми організували якесь таке об’єктивне доведення, інформаційне доведення до громадян правди, чесності, прозорості, щоб вони бачили, коли і що було передбачено, якими постановами і чиїми документами.

Тому скажу коротко, що, слава Богу, прогнози опозиції не збуваються ні щодо ВВП, ні щодо доходів бюджету, які прогнозували в минулому році, коли ми приймали бюджет, що такий бюджет, з такою високою планкою, не буде виконаний, що такий бюджет дасть обов’язково інфляцію до 10%, і таке інше.

Ми бачимо конкретні цифри, коли за січень 2007 року в 10 разів вищі темпи зростання ВВП, ніж у січні 2006.

Маючи такі високі показники і такий низький рівень інфляції у 0,5%, я хочу сказати, що уряд забезпечує насамперед соціально-економічний розвиток України, який і дає можливість сьогодні збільшувати соціальні стандарти людям.

Павло Жебрівський: В уряду були всі підстави і можливості підвищити мінімальні зарплати і мінімальні пенсії з 1 січня, як і наполягала фракція “НУ”. Тому фракція “НУ” і особисто я ,як перший заступник голови Бюджетного комітету, наголошували, що фінансовий ресурс, який має надійти до бюджету, був неправильно обрахований, і він занижений.

Через те ми це все побачили вже у січні, коли на 700 мільйонів були перевиконані надходження. Це не значить, що уряд так класно спрацював, це значить, що зуміли занизити доходи бюджету і створити таку “заначку”.

Зрозуміло, що на сьогоднішній день таке політичне змагання між урядом і опозицією, боротьба за голоси виборців приводять до того, що соціальні стандарти життя людей підвищуються. Ми, безумовно, радіємо з того.

Я думаю, що, зрозуміло, і Президент, який відразу після слів Януковича, що вони не бачать підстав для підвищення мінімальних зарплат і пенсій, вніс свій законопроект. Це також стимулювало уряд зробити те, що вони були зобов’язані зробити з 1 січня.

Кирило Булкін: Пане Бураковський, чи вплине підвищення мінімальних зарплат і пенсій на життя українців?

Ігор Бураковський: Я почав би трошки здалеку.

Коли підвищуються пенсії, коли підвищуються соціальні виплати, мінімальна зарплата і так далі, то це підвищується добробут людей, які отримують ці гроші, відповідним чином стимулюється і економіка.

Якщо ми будемо розглядати ситуацію в українській економіці протягом, скажімо, 2004-2006 років, то якраз одним із чинників економічного зростання був саме споживчий попит. Тому у цьому сенсі підвищення, звичайно, є важливим.

Інше питання – наскільки воно суттєво вплине, скажімо, на добробут тих чи інших категорій, то тут треба вже говорити по конкретних категоріях.

Кирило Булкін: Для яких категорій, наприклад, це буде найбільш суттєво, а для яких найменш суттєво?

Ігор Бураковський: Якщо мова йде, скажімо, про мінімальні пенсії, то, ясно, для тих людей, які отримують сьогодні мінімальні пенсії, це збільшення не можна вважати дуже суттєвим. Хоча для них, можливо, це буде і важливим.

Проблема полягає в іншому. Мені здається, що ми весь час говоримо про цифри, говоримо про технічні чи нетехнічні проблеми, пов’язані з бюджетом, але ми забуваємо про одну дуже просту річ. Обговорюючи питання бюджету, мінімальних життєвих стандартів, ми повинні ставити наступні питання. Що робити далі? Як далі держава повинна проводити, скажімо, реформу зарплати тих же самих лікарів? Як далі держава повинна, скажімо, проводити реформу тієї ж самої пенсійної системи? Адже на сьогоднішній день підвищення пенсій – це додаткові трансферти до Пенсійного фонду.

Це створює, так би мовити, дуже складні економічні проблеми, які, можливо, далекі від громадян, але їх все рівно треба вирішувати. Мені здається, на цьому сьогодні якраз і треба акцентувати увагу.

Кирило Булкін: Чому в Україні від уряду, опозиції, засобів масової інформації і всіх, кого тільки можна, лунають заклики, які б я назвав “мінімалізмом”: уряд має “дати” людям те, те і те, а ніколи не йдеться чи, принаймні, йдеться набагато рідше про створення нормальних можливостей для того, щоб люди працювали і заробляли гроші?

Я не кажу зараз про пенсіонерів, а про загальну ситуацію.


Ігор Бураковський: Ви поставили одне, я сказав би, із вічних філософських питань. В принципі, це питання ставиться скрізь, у всіх країнах: і в ЄС, і в США, і, звичайно, в Україні.

Я б тоді його поділив на дві частини.

Дуже коротко по першій частині. Дійсно, коли мова йде про зарплату, то ми говоримо про мінімальну зарплату, про ті гроші, які люди отримають з держбюджету. Але ясно, що є великий сектор економіки, де люди працюють на підприємствах і отримують зарплату, дійсно, як казав представник Партії регіонів, безпосередньо від того, як гарно чи погано працює те чи інше підприємство чи галузь.

З іншого боку, ми не повинні забувати, що добробут людей складається не тільки з зарплати. Тут, дійсно, і субсидії, і допомога малозабезпеченим, і різного роду соціальні виплати, скажімо виплати у зв’язку з народженням дитини і багато інших речей.

Тому, мені також здається, ми теж повинні в більш широкому контексті говорити про речі і говорити про проблеми забезпечення, вибачте за тавтологію, малозабезпечених людей.

Тепер що стосується другої частини. Я думаю, що якщо ми, дійсно, будемо говорити за великим рахунком, то перспектива в України полягає в тому, щоб працювала нормально економіка, і люди дійсно могли нормально заробляти гроші.

Тому тут є, так би мовити, багато відомих речей, що треба робити, а це різного роду структурні, інституційні реформи.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Янукович заявляє про збільшення соціальних видатків.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG